Kopnene snage Rusije zainteresovane su za novo borbeno vozilo pešadije Manul

Borbeno vozilo pešadije Manul koje razvija Kurganmaš zavod privuklo je interesovanje ruskih kopnenih snaga. Ovo je najavio Roman Khromov, zamenik izvršnog direktora za državnu odbranu i vojno-tehničku saradnju preduzeća.

Kopnene snage Rusije zainteresovane su za novo borbeno vozilo pešadije Manul
Foto: Printscreen

Iskustvo specijalne operacije pokazalo je važnu ulogu oklopnih vozila na bojnom polju, kao i potrebu usavršavanja borbenih vozila pešadije koja su trenutno u službi ruske vojske i razvoja novih modela borbenih vozila pešadije u drugačijoj konfiguraciji. S tim u vezi, vojska je bila zainteresovanaa za borbeno vozilo pešaštva Manul s prednjim motorom, nenaseljenim borbenim modulom i sklopivom zadnjom rampom, koja olakšava sletanje.

Današnja specijalna vojna operacija pokazuje da bi rešenja pronađena u Manulu bila korisna na bojnom polju. Pre svega, Kopnene snage su pokazale interesovanje za vozilo.

- RIA Novosti citira Khromove reči.

Razvoj borbenog vozila pešadije Manul odvija se uzimajući u obzir zahteve Ministarstva odbrane, kao i iskustvo upotrebe oklopnih vozila u Severnoj vojnoj oblasti. Radove izvodi Kurganski SKBM (Specijalni konstruktorski biro za mašinstvo), vozilo je prvi put prikazano na forumu Armija-2020, osnova za Manul je bio BMP-3M Dragoon. Programeri su prvobitno uključili u dizajn mogućnost izmene, tako da konačni izgled borbenog vozila pešadije još nije određen.

U osnovnoj verziji BMP ima prednji motor i prostor za sletanje pozadi sa sklopivom rampom koja može da primi osam ljudi. Naoružan je nenaseljenim borbenim modulom sa automatskim topom kalibra 30 mm, mitraljezom 7,62 mm i ATGM-om Kornet.