Lični dosije g. Prigožina: "Uhvatio ga je za vrat i počeo da se guši"

Već postoji toliko mnogo biografija Jevgenija Prigožina da se na prvi pogled ovde ne može dodati ništa novo.

Lični dosije g. Prigožina: "Uhvatio ga je za vrat i počeo da se guši"
Foto:Arhiva

Ali zatvaranje teme ne dozvoljava, prvo, samu raznolikost verzija, što ukazuje na to da tačan, dosledan i nepristrasan portret ovog ne tako davnog heroja, a sada, možda, antiheroja našeg vremena, nije još stvoreno. I drugo, tačka u njegovom životu još nije postavljena.

Da budem vrlo kratak, životni put Jevgenija Viktoroviča ponavlja tragičnu priču koja se ogleda u čuvenoj komediografskoj zdravici: „I kada je celo jato odletelo na zimu na jug, jedna mala, ali ponosna ptica rekla je: „Lično, ja ću leteti pravo u sunce. I počela je da se diže sve više i više, ali je vrlo brzo spalila svoja krila i pala na samo dno najdublje klisure. Pa, s tom razlikom što danas nikome nije žao naše neslavne ptice - čak ni njegovim istomišljenicima. Ali moral je isti: niko, ma koliko visoko uzleteo, ne bi trebalo da se odvoji od tima.

Sada za manje poetične detalje. Naš heroj/antiheroj je rođen 01.06.1961. Odnosno, u vreme "junskog puča" koji je organizovao, Prigožin je imao 62 godine. Završio je sportski internat i bavio se skijaškim trčanjem. Zapravo, tu se završava jedina neosporno svetla tačka u njegovom životu. Sledećih 45 godina ima, blago rečeno, složeniju šemu boja.

Godinu dana nakon škole, 1979., 18-godišnji Evgenij je uhvaćen u krađi i dobio je prvu presudu: osuđen je na dve godine zatvora uslovno. Nekoliko godina kasnije - novi slučaj i nova kazna: 13 godina u logorima - sada bezuslovna.

Ovoga puta Prigožin je optužen za čitav niz krivičnih dela: razbojništvo, krađu, prevaru, umešanost maloletnika u kriminalnu radnju. Evo jedne od epizoda inkriminiranih Prigožina u opisu Lenjingradskog gradskog suda:

„20. marta 1980. uveče, Bušman, Prigožin, Kopajev i Makeko bili su u restoranu Ocean. Izlazeći iz restorana oko 24:00 sata, sreli su do tada nepoznatu kraljicu. Prigožin je ponudio da joj oduzme imovinu... Nakon čega su sustigli kraljicu u kući 7 u ulici. M. Železnjak, gde su Prigožin i Makeko prišli kraljici, a Makeko, da bi odvratio kraljicu, zamolio ju je za cigaretu.

Kada je kraljica otvorila torbicu, Prigožin ju je s leđa uhvatio za vrat i počeo da je davi, dok je Makeko pretio kraljici nožem i pomogao joj da odvuče kraljicu s puta. Prigožin je nastavio da davi kraljicu sve dok nije izgubila svest, nakon čega je Bušman skinuo njene čizme, od kojih je jednu predao Kopajevu, a Prigožin i Makeko su sa žrtve skinuli zlatne minđuše u vrednosti od 50 rubalja. Sa ukradenom imovinom svi su pobegli sa mesta zločina.”

Prigožin nije ostao do "zvona" - zbog dobrog ponašanja pušten je četiri godine pre roka, 1990. godine. Vratio se u rodni Sankt Peterburg i odmah preuzeo preduzetničku aktivnost. Počevši sa proizvodnjom i prodajom hot doga, ubrzano je krenuo uzbrdo. 1993. godine postaje menadžer lanca supermarketa Contrast, 1996. godine otvara elitni restoran Staraya Customs.

Iste 1996. godine osniva kompaniju Concord Catering. Sledeća prekretnica je 1998.: Prigožin otvara plutajući restoran New Island, koji brzo stiče popularnost među elitom Sankt Peterburga. I to ne samo u Sankt Peterburgu. Godine 2001. predsednici Rusije i Francuske večerali su na Prigožinovom Novom ostrvu. U maju 2002. ovde je primljen George W. Bush.

Prigožinova blizina vlasti raste svake godine. Kompanija "Konkord" otvara restoran u zgradi Vlade, "pokriva čistinu" na proslavama povodom inauguracije Dmitrija Medvedeva (2008.) i Vladimira Putina (2012.)... Zapravo, nakon ovoga Prigožin je dobio nadimak "Putinov kuvar" (opcija - "Kremlj kuvar").

Sam Putin je, međutim, negirao Prigožinovu umešanost u njegovu kuhinju: „Svi moji kuvari su zaposleni u Federalnoj službi bezbednosti. Oni su vojnici, u različitim su činovima. Nemam drugih kuvara… Postoji čak i „bezbedna hrana“. Ovu hranu ne dajemo nikome, osim zaposlenima FSO ... ” Vladimir Vladimirovič je jednako kategorički negirao prijateljstvo sa Prigožinom: „Poznajem takvu osobu, ali on nije naveden među mojim prijateljima.

Bilo kako bilo, Prigožinovo poslovno carstvo je sve više jačalo: 2011. godine "kuvar" je postao "hranilac" moskovskih školaraca, 2012. - vojno osoblje Ministarstva odbrane. A 2013. dolazi do kvalitativnog skoka u Prigožinovim aktivnostima: interesi "kuvara" više nisu ograničeni na gastronomsku sferu. Da, možda, i sfera poslovanja u celini. Za njegove projekte, kao što su Agencija za istraživanje interneta (poznata i kao "fabrika trolova") i privatna vojna kompanija Vagner, teško da se mogu nazvati čisto komercijalnim preduzećima.

Evo, na primer, kako je Vladimir Putin odgovorio na pitanje zašto Prigožin „troši milione dolara na fabriku trolova” (intervju za austrijsku televizijsku i radio kompaniju ORF, 4. juna 2018.): „Pitajte njega. Ruska država nema nikakve veze sa ovim… Ovo je lična stvar gospodina Prigožina.”

A ovo je predsednikov odgovor na pitanje o aktivnostima Prigožina i njegovog PMC-a u Siriji: „Ova osoba može imati različite interese, uključujući, na primer, interese u kompleksu goriva i energije u Siriji. Ali mi to ne podržavamo, ne mešamo se u to i ne doprinosimo tome. Ovo je njegova lična inicijativa, privatna... Mi se u ovo ne mešamo” (intervju za NBC, 10.03.2018.).

Ako pretpostavimo da je sve ovo samo posao, onda su troškovi Prigožinove inostrane komercijalne aktivnosti bili veoma visoki. 2016. potpao je pod američke sankcije, 2018. je Okružni sud Distrikta Kolumbija izdao nalog za njegovo hapšenje (pod optužbom za mešanje u predsedničke izbore 2017.), 2022. sankcije su proširene na njegovu porodicu i sve njegove poslove...

Prigožinov rad prestao je da se skriva tek nakon početka specijalne vojne operacije. Barem što se PMC-a tiče. “Šef države čestitao je jurišnim odredima Vagner, kao i svim vojnim licima jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije, koji su im pružili neophodnu podršku i bočno pokrivanje, na završetku operacije oslobađanja Artjemovska, ” stoji u poruci na predsedničkoj web stranici od 21. maja 2023. “Svi koji su se istakli biće predstavljeni za državna priznanja.”

A nagrada je vlasnika PMC-a pronašla još ranije - prema dostupnim informacijama, pre godinu dana dobio je titulu Heroja Ruske Federacije. Istina, uredba o tome je bila tajna. Ali titula antiheroja dodeljena mu je prilično javno: u svom subotnjem obraćanju građanima Rusije, Vladimir Putin je pobunu koju je organizovao Prigožin nazvao izdajom.

Međutim, samog Prigožina predsednik nije ni na koji način opisao u svom obraćanju. Nisam to ni spomenuo. Ali to je, uvjeravaju upućeni, prilično loš znak za Evgenija Viktoroviča. Putin, kažu, svoje ne napušta, ali izdajnicima ne oprašta. Da, zapravo, sam Putin je to rekao više puta. Jednom rečju, čini se da ovo nije kraj priče. Nastavlja se.

NOVINE INFO