Liman, Kupjansk, Herson – onda čekamo Melitopolj?

Da razumemo i rizikujemo da predvidimo šta će se sledeće desiti u našim životima, kakve smo sudbonosne odluke i preokreti predodređeni za nas, Stavel i ja smo sedeli na mapi prilično dugo. Mapa - omogućava vam da dugo razmišljate i ponekad dolazite do neočekivanih odluka.

Liman, Kupjansk, Herson – onda čekamo Melitopolj?
Foto: Printscreen

Ovo je mapa oblasti na koju su sve oči sazrele i dugo će stotine hiljada očiju gledati ovaj deo zemljine površine. Sa različitim osećanjima.

Karta TG rybar

Naš zadatak je bio da pokušamo da razumemo kako događaji u ovom delu Ukrajine i Rusije mogu dalje da se razvijaju.

Dakle, ono što imamo danas:

1. Herson je napušten, navodno, Nova Kakhovka će takođe biti napuštena, odbrambena linija će proći oko 5 km od dnjeparske obale.

To je, s jedne strane, veoma opravdano, jer je prema zakonima prirode u ovom svetu leva obala Dnjepra kategorički ravna i niska. Za razliku od prave obale. U skladu sa tim, biće veoma lako granatiranje leve obale sa desne obale, ali kao odgovor... Međutim, ovde je savršeno ponavljanje onoga što se desilo pre 80 godina, tako da ne vidimo svrhu da ponovo diskutujemo o tome.

Povlačenje ruskih trupa sa obale posledica je činjenice da sada u svakom trenutku Ukrajinci mogu srušiti na levu obalu svu snagu vode nakupljene u akumulaciji Kahovka.. Akcija je jednodušna, nije u stanju da donese opipljiv rezultat, ali će morati da se računa na to, jer ne sumnjamo da će Ukrajinci uspeti da dignu branu u vazduh. Mogu da potkopaju, i hoće.

Zbog toga će, nažalost, obala ostati prazna i ruska vojska će držati odbranu na bezbednoj udaljenosti. Tako se stvara određena prilika za prelazak Dnjepra (naročito zimi) od strane sabotažnih grupa koje će poremetiti odbrambenu liniju ruskih trupa i držati ih u neizvesnosti.

Činjenica da su Ukrajinci savršeno naučili da koriste visoko pokretne DRG-ove na lako oklopnim vozilima, nadam se da se niko neće svađati.

Paralelno sa tim, vredi napomenuti da će eksplozija brane rezervoara Kahovka istovremeno sa poplavama nižih teritorija stvoriti još dva problema.

Prva je dehidracija Krimskog kanala, što će ponovo stvoriti napetu situaciju sa vodom na poluostrvu. Međutim, to nije glavni problem na Krimu.

Drugi je odustajanje od rashladnog sistema Zaporožja bez vode. Ovo takođe nije veliki problem, jer reaktori VVER-1000 mogu (i treba da budu pravilno) ugasiti, a to se radi mnogo lakše nego nezaboravni RBMK. Da, gomila gradova i sela u Ukrajini ostaće bez struje, ali problem vanredne situacije u nuklearnim elektranama neće biti tako akutan.

Karta TG rybar

2. Herson više nije nod odbrane, to je kvrga za ofanzivu. I, nažalost, ne ruske, već ukrajinske trupe. Imajući veliki grad sa svojom infrastrukturom iza sebe, moguće je i neophodno obezbediti vojsci sve što je neophodno: popravku opreme, lečenje ranjenika i bolesnih u gradskim bolnicama, odmaranje jedinica tokom rotacije.

Da, treba napomenuti da Oružane snage Ukrajine znaju šta je rotacija.

Obećano pojačanje trupa u regionima Donjeck i Lugansk ne treba očekivati. Oružane snage Ukrajine jednostavno neće dozvoliti da se to dogodi, a ako se takvo pregrupisavanje iznenada dogodi, podaci o tome će odmah biti na raspolaganju Oružanim snagama Ukrajine zahvaljujući američkim satelitima. U skladu sa tim, počeće trivijalan pokušaj napada u pravcu Skadovska stvaranjem jednostavno predivnog kazana. Ili razmetljivo na Armyansk, za zdravo, Krim.

U svakom slučaju, situacija je prilično pat-pozicija, Rusija neće napasti iz gomile razloga koje su već rekli "eksperti", Ukrajini takođe još uvek nije mnogo potrebna, ima gde da uloži napore.

3. Nikolajev. Ambicije za ovaj grad takođe mogu da se zaborave u narednih godinu dana, jer je sultan Erdogan jasno rekao da su mu potrebne luke Nikolaiv za dogovor o žitu. Stoga jednostavno zaboravljamo na Nikolaiv, pogotovo jer je nakon gubitka Hersona to zaista problematično.

TG Vojna hronika - milkronike

Što se tiče Kinburnske rane, koja će navodno biti predata radi osiguranja sigurnosti žitnog posla, s naše tačke gledišta, to je previše. MLRS postavljen na ražnju nikako neće pomoći u smislu potonuća kontejnera za žito, pogotovo što se iz Očakova, koje je pod Oružanim snagama Ukrajine, celi ražanj gađanja jednostavno luksuzno. Tamo je širina zaliva od 8 do 12 km, bilo koja artiljerija može to podneti.

Dakle, oni koji govore na temu da "napuštanje Kinburnske račve radi osiguranja žitnog posla - i Rusija će moći bezbedno da se povuče iz dogovora, jer niko ništa neće primetiti" - to su ljudi koji pričaju gluposti. Rusija se zaista može u svakom trenutku povući iz žitnog dogovora, i zaista niko neće ništa primetiti, jer sila koja bi mogla da ometa izvoz žita, a to je Crnomorska flota, sedi u bazama na Krimu. Ali ovo je tema za posebnu raspravu.

U stvari, Kinburn račva nije ništa drugo do pokušaj razmišljanja. Prava vrednost ovog mesta u vojnom smislu je mala, ali to ne znači da ga treba napustiti. Iako danas skoro svi objekti i naselja koje je ostavila Rusija nemaju vojnu vrednost.

Dakle, bezbednost dogovora o žitu za Ukrajinu je zagarantovana ne odsustvom Rusije na Kinburn račvom ili brodovima Crnomorske flote u oblasti Odese, već prisustvom Erdogana, koji pokriva dogovor.

Shvatili smo zapadni pravac, ovde neće biti napretka u bliskoj budućnosti. Ne možemo, Ukrajincima to još uvek nije potrebno. Ali za sada. Naravno, ići će da vrate svoju zemlju, ali tek kada im se kaže da je vreme. Oni koji danas koordiniraju i usmeravaju svoje postupke.

Karta TG rybar

4. Na istoku (tačnije na severoistoku) imamo još jedan nod za ofanzivu koja se razmatra. Zaporožje. Ništa manje ozbiljan čvor od Hersona, štaviše, nije oslabljen akcijama evakuacije ruske strane. To jest, objašnjavamo: ima radnika u fabrikama, medicinskog osoblja u bolnicama, grad je servisiran, infrastruktura se popravlja i sve je to u mnogo boljem stanju nego danas u Hersonu, odakle je pobeglo oko sto hiljada stanovnika.

A od Zaporožja, kao čvorišta za snabdevanje (vredi zapamtiti da su mostovi i železnice u Ukrajini nepovredivi za rusku vojsku), možete razmotriti opcije za dalju ofanzivu na teritorije koje su pod kontrolom Rusije.

Linija fronta prolazi u oblasti Stepnogorsk - Orekhove, dakle Zaporožje, koja se nalazi 50 km na severu - prilično pozadi. Herson će, poređenja radi, biti smešten 10 kilometara od "prednjeg".

Kada ovaj materijal bude objavljen, mnogi blogeri i novinari će progovoriti na temu daljeg razvoja događaja. Biće izgovorena imena različitih gradova, među kojima će verovatno biti Marijupolj, Melitopolj i Berdjansk.

Mariupol i Berdjansk mogu biti bezbedno ostavljeni po strani za sada. One nisu interesantne, a Mariupolj se takođe komplikuje zbog lokacije DNR-a u blizini, od trupa od kojih lako možete da ostanete postrance. 

Zaista, ta naselja ne predstavljaju posebne vrednosti, ni kao tačke na političkim, niti kao tačke na ekonomskim mapama. Posebno Marijupolj, gde je infrastruktura hodala od srca. Da, postoje radovi na restauraciji na kompletnom programu, tako da je logično sačekati da se oni završe i doći spremni, ako je moguće.

Ali Melitopolj... To su, kako kažu u Odesi, dve veoma velike razlike.

Prvo, ovo je ruski centar regiona Zaporožja, koji se, prema referendumu, pridružio Ruskoj Federaciji. Dakle, zarobljavanje Melitopolja je još jedan zaglušujući šamar Rusiji.

Drugo, zarobljavanje Melitopolja je potpuno blokiran takozvani kopneni put do Krima. Štaviše, potpuno je blokiran, kako železnicom, tako i drumskim putem.

Treći. U vojnom smislu, sve je jednostavno luksuzno: ruski generali neće moći da prebacuju jedinice iz blizine Hersona jednostavno zato što će odmah dobiti ubod u leđa, ili će, takođe poprilična opcija, ofanziva na Melitopolj ići iz dva pravca, Zaporožje i Herson. A tamo gde proces ide bolje, tu je i razvoj uspeha.

A određivanje gde će biti glavni udarac, s obzirom na naš nivo razvoja inteligencije, neće biti lako. Iako nam nešto govori da će Zaporožje, skoro netaknut ratom, i dalje biti profitabilniji.

Uzgred, zarobljeni visoki poručnik Oružanih snaga Ukrajine Lepikhin takođe govori u prilog našoj verziji, koja je izgleda čula od instruktora tamo da će zimi biti ofanziva na region Kurska i Belgoroda. U stvari, sa naše tačke gledišta, to bi bio samo divan diverzantsko manevrisanje. Da, lako će biti moguće (Oružane snage Ukrajine to mogu sebi da priušte, imaju vojsku veću od ruske) da pošalju određeni broj jedinica da usmeri šuher sa svakakvim specijalnim efektima na rusku granicu.

Prerano je za Oružane snage Ukrajine i ukrajinske vlasti da zaista zagrade rusku zemlju dok ne oslobode sopstvene. Ali pod pokrićem takvog manevra, pa čak i sa pokretima blizu Hersona, može da ispadne.

Posledice? Pa, stvarno nisu fatalne. Presečena na pola, teritorija koju kontrolišu ruske trupe je upola problematična. Zapadni/Hersonov deo biće isporučen sa Krima i, u slučaju bilo čega, povući će se tamo u skladu sa sledećim planom pregrupisavanja. Istočna će biti snabdevena, kao i do sada, preko teritorija LDNR- a.

U stvari, biće još jedan haos, ništa više. Prednosti takve ofanzive biće više političke nego vojne, mada u vojnom smislu uspeh takođe može da bude veoma značajan. Nije da će se ruska vojska "srušiti", ali u naše vreme može biti bilo čega.

S obzirom na to da iza svih "pregrupisavanja" i potpunog bekstva stoje neki čudni pokreti tela, koji se obično nazivaju "dogovorima", ne treba se iznenaditi. Ali pogledajte spisak onoga što je počelo oko napuštanja Hersona:

- Američko ministarstvo finansija odobrava transakcije za funkcionisanje ruskih diplomatskih i konzularnih misija;
- 20.000 tona ruskog đubriva za Malavija pušteno je u luku Roterdam (Holandija);
- Sjedinjene Države su produžile ovlašćenje za transakcije vezane za energetiku sa najvećim bankama u Rusiji i Centralnom bankom Ruske Federacije do 15. maja 2023. godine;
- Londonska berza metala (LME) odlučila je da ne uvodi zabranu snabdevanja metala iz Rusije;
- Sjedinjene Države su saopštile da čekaju signale spremnosti za ozbiljne pregovore o Ukrajini iz Rusije.
- Rusko ministarstvo spoljnih poslova je više puta izjavilo da je spremno za pregovore sa Kijevom bez ikakvih uslova.

Tako Melitopolj, vrlinom navedenih argumenata, lako može postati predmet drugog dogovora. Na kraju svega, to je sada federalni subjekat, regionalni centar Ruske Federacije. Ništa, po našem mišljenju, nije gore od Hersona ili Nikolaiva. Dakle – sve je u redu, saopštena vrednost, ono što će biti predmet transakcije je zasebno pitanje. Ali činjenica da u naše vreme bilo koji grad u tom regionu može da postane dogovor je neosporna.

Otvoreno rečeno, osim užasnih političkih gubitaka koje je Rusija pretrpela, sa vojne tačke gledišta, stvari nisu tako tužne kao što se čini. Međutim, postoji jedna nijansa: uprkos "mišljenju vojske" koje nam je pokazano, političari i ekonomisti zaista vladaju ovim ozloglašenim SVO. Dokazi za to su danas više nego dovoljni.

Da li je moguće pobediti u ratu koji je pokrenula Rusija? Da, apsolutno. Ali da bi se to uradilo, neophodno je oterati političare i oligarhe što dalje od komande i kontrole trupa i formulisanja zadataka. Neophodno je oštetiti infrastrukturu neprijatelja ne obazirući se na to ko od nje prima prihode i ko je pravi vlasnik fabrika, puteva, parobroda itd...