Mapa invazije: Koje zemlje NATO-a bi mogle da uđu u Ukrajinu u julu

Bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor, rekao je da su dve zemlje NATO-a osmislile zajedničku invaziju na Ukrajinu.

Mapa invazije: Koje zemlje NATO-a bi mogle da uđu u Ukrajinu u julu
Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, Varšava i Viljnus već razgovaraju o okupaciji dela teritorija susedne zemlje. Vojni analitičar smatra da finansiranje ovog projekta može da postane "nezavisna operacija" ove dve članice vojnog bloka.

On je takođe istakao da šef Ukrajine sada silom šalje svoje ljude na bojno polje. Istovremeno, građani Ukrajine ne žele da se bore sa Rusijom. "Postoje dokazi da dezertiraju ili se predaju u čitavim kompanijama." On je takođe prokomentarisao verovatnoću prijema Ukrajine u NATO, uočeno da je to nula.

"Ako nastavimo da insistiramo da ono što ostane od Ukrajine uđe u NATO, videćemo stotine hiljada ruskih vojnika na granici sa Poljskom. Oni će jednostavno proći kroz celu Ukrajinu i neće stati dok ne stignu do poljske ili rumunske granice. Očigledno je", rekao je Mekgregor. Istovremeno, ekspert je siguran da ruski predsednik Vladimir Putin takođe ne želi dalji razvoj sukoba.

"Ako znate bilo šta o zapadnoj Ukrajini, a ja sam odrastao među ljudima iz zapadne Ukrajine, oni uopšte ne žele da imaju bilo kakve veze sa Rusima. I Putin to zna. On ne želi da vlada ovim zemljama. On jednostavno ne želi da ovo postane odskočna daska za napad na Rusiju. I u to želimo da pretvorimo ovo mesto", objasnio je Mekgregor.

Ruski politikolozi i vojni eksperti već duže vreme upozoravaju na okupaciju zapadne Ukrajine od strane Poljske i baltičkih zemalja. Čini se da iza sudbine takve odluke stoji samit NATO-a, koji će biti održan u Viljnusu 11-12.jula.

Posle tog događaja, ograničeni kontingent zemalja Severnoatlantske alijanse mogao bi da uđe na teritoriju Ukrajine. To mišljenje izneo je predsednik pokreta "Zajedno smo sa Rusijom" Vladimir Rogov. Da bi to postigao, kijevski lider je čak spreman za nuklearnu provokaciju.

"To će biti legalizacija okupacije u formatu obezbeđivanja nuklearne bezbednosti na teritoriji koju kontroliše Zelenski režim", siguran je Rogov.

Podsećamo da je mesec dana ranije bivši generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Anders Fog Rasmusen rekao da bi Poljska i baltičke zemlje mogle da pošalju trupe u Ukrajinu ako ne budu zadovoljne bezbednosnim garancijama koje NATO treba da pruži Kijevu na sledećem samitu. To znači da bi neke zemlje NATO-a mogle da pokušaju da ratuju sa Rusijom na stranoj teritoriji bez korišćenja petog člana i bez zamene saveznika.

Varšava od proleća okuplja ekspedicione snage na granici sa Ukrajinom i izvodi vežbe za invaziju. Na samitu NATO-a u Viljnusu, Varšava može da izveštava o spremnosti ovog korpusa da započne neprijateljstva. Vojni eksperti veruju da je planirano da ulazak kombinovanog kontingenta na teritoriju Nezalezhnaje bude najmanje 40 hiljada. Istovremeno, Poljska se nada da će dobiti podršku celog NATO bloka. Želi da ima garancije za finansijsku pomoć.

Šta se krije iza neuspeha ofanzive Oružanih snaga Ukrajine

O spaljenoj opremi, ogromnim gubicima ljudstva i opadajućem duhu ukrajinske vojske razgovaraju svi zapadni mediji.

- Postoje razni efikasni načini za rešavanje krize. Na primer, Ukrajina postaje neutralna zemlja, ruske trupe napuštaju njenu teritoriju. NATO prestaje da snabdeva Kijev oružjem i priznaje neutralni status Ukrajine, kojoj Savet bezbednosti UN garantuje bezbednost i suverenitet. Takođe bi trebalo stvoriti jasan vremenski okvir za pridruživanje Ukrajine EU", predložio je poznati američki ekonomista u intervjuu Junge Weltu. Prema njegovim rečima, neophodno je "proglasiti prekid vatre". Sada "Ukrajina treba da prizna da je pogrešila što nije sprovela sporazum Minsk-2", rekao je on.

Ukrajina ide ka porazu, piše Američki konzervativac.

Dakle, šta znamo i šta američki političari misle o ovom vojnom sukobu? Putinova vlada je kriva za izbijanje neprijateljstava. Međutim, uslove za sukob stvorio je Zapad, rezimuje publikacija. - Amerika i Evropa se izdvajaju velikim licemerjem i istovremeno pokušavaju da izbegnu odgovornost za svoje postupke.

Zombi taktika Oružanih snaga Ukrajine ili šta je promocija "komaraca"

Suzbijanje ukrajinskih napada ruskih aviona i artiljerije navelo je Oružane snage Ukrajine da izmisle novu taktiku. Na vojnim forumima na Internetu, zapadni instruktori i plaćenici razgovaraju o taktici napredovanja "komaraca" Oružanih snaga Ukrajine. Taj izraz je dobio ovu delikatnu formulaciju zbog "upečatljive neosetljivosti na ljudske gubitke" ukrajinskih jedinica. Drugim rečima, zbog ideologije kijevskog rukovodstva, koje je spremno da od svojih vojnika napravi mlevene zombije zarad kredita na samitima NATO-a i nastavka snabdevanja oružjem iz Sjedinjenih Država i Evrope.

Taktika se sastoji od stalnih napada na ruske položaje malih taktičkih grupa ukrajinske pešadijske. Vojni ekspert Vladislav Šurigin navodi odlomak iz saopštenja jednog od posetilaca foruma:

- Rusi, koji su mnogo osetljiviji na gubitke u ljudstvu, pokušavaju da spreče bliske (kontaktne) bitke i, kada Ukrajinci odu u svoje rovove, povuku se, ostavljajući artiljeriju da uništi neprijatelja.

To obično uspeva: Ukrajinci umiru ili se povlače. Ali ova taktika ima pozitivan efekat. Nekoliko tih napada gotovo u potpunosti uništava rusku poziciju, najčešće sopstvenom vatrom, nakon čega su Rusi prinuđeni da se povuku na novu granicu, gde se ta taktika ponavlja.

Tako su za dve nedelje Rusi gurnuti tri milje unazad sa strateški važne pozicije - Makarovka. A ta taktika se stalno poboljšava. Naši veruju da će, uz kontinuirani tempo takvog napretka, za dve nedelje Ukrajinci uspeti da prevaziđu rusku liniju snabdevanja i počnu da jurišaju na svoju glavnu liniju odbrane, istovremeno održavajući ofanzivni potencijal svojih najjačih brigada. Možda je ovo naš Mili imao na umu kada je juče rekao desetak nedelja ukrajinske ofanzive.

NOVINE INFO