NAPADNUT BRITANSKI BROD?! Incident na Crvenom moru!

Britanski teretni brod navodno je pogođen raketom dok se nalazio u Crvenom moru.

NAPADNUT BRITANSKI BROD?! Incident na Crvenom moru!
Googel Maps/screenshot

Britanski teretni brod navodno je pogođen raketom dok se nalazio u Crvenom moru, saopštila je kompanija za pomorsku bezbednost "Ambrey/Ambrej" u nedelju. "Britanski teretni brod pod zastavom Bahama navodno je napadnut raketnim udarom dok je prelazio Crveno more, otprilike 34,5 km zapadno-severozapadno od Moke, Jemen", saopštila je "Ambrey/Ambrej".

"Teretni brod je navodno pogodila raketa, a posada se povukla u citadelu", dodali su. Ranije u nedelju, britanska agencija za pomorsku bezbednost "United Kingdom Maritime Trade Operations" (UKMTO) naznačila je da je primila izveštaj o aktivnosti bespilotne letelice, "uključujući potencijalnu eksploziju", "u blizini Bab el Mandeb dolazeći iz pravca Jemena".

Krilo britanske vojske izdalo je kratak upozorenje brodarima da se incident dogodio u prolazu Bab el-Mandeb koji razdvaja Istočnu Afriku od Arapskog poluostrva. UKMTO je saopštio da je prijavljena i aktivnost bespilotne letelice u tom području.

Bab el-Mandeb povezuje Crveno more sa Adenskim zalivom. To područje je mesto niza napada u poslednjim nedeljama koji se pripisuju Hutijskim pobunjenicima iz Jemena, koje podržava Iran. Oni su takođe ispalili rakete i bespilotne letelice prema Izraelu zbog njegovog rata protiv Hamasa u Gazi. Pobunjenici su zarobili trgovački brod "Galaxy Leader" sa 25 članova posade 19. novembra. "Galaxy Leader" je bio u vlasništvu japanske brodarske kompanije, ali pripada britanskoj kompaniji koja je sama u vlasništvu izraelskog biznismena.

Huti do sada nisu priznali incident koji se dogodio u nedelju.