NE BRINI EVROPO KLJUČ JE U NAŠIM RUKAMA:Oni mogu zapaliti svet

Stepen verovatnoće da će Zapad doneti katastrofalne odluke nije jednak nuli

NE BRINI EVROPO KLJUČ JE U NAŠIM RUKAMA:Oni mogu zapaliti svet
Ilustracija

Ekstremna opasnost od ukrajinskog granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje, u kojoj svaki sledeći projektil može postati detonator radioaktivne kontaminacije ogromnih naseljenih oblasti, a verovatno i nuklearne katastrofe, potpuno isključuje nasumičnost takvih akcija.

To je pametan plan. Direktni izvršilac ovog plana je ukrajinsko vojno-političko rukovodstvo. A kustos su vladajući krugovi Sjedinjenih Država.

Šta je suština ovog plana možda izvesno je poznato samo uskom krugu inicijacija, koji, najverovatnije, ne uključuje čak ni kijevske izvođače.

Kijevski režim se, uprkos beskrajnom prebijanju svojih propagandnih bubnjeva, oseća još gore. Ekonomija ide nizbrdo. Vojska bez vojne industrije neće dugo trajati. Predstoji zima, koja verovatno neće bezbedno preživeti. U takvoj situaciji, ne želite, ali ćete pribeći bilo kojoj, uključujući i najelegantnije mere, uključujući pokušaje da se svi delovi izvade sa šahovske table. U tom smislu – da bi se "počistili svi delovi sa table" – granatiranje ZNPP je nastavljeno i postalo još rizičnije. 

"Ograničeni nuklearni incident", kako ga sada nazivaju neki mediji, omogućio bi nagli porast uloga i uvođenje novih učesnika u igru.

Kijevske obveznice su uverene da Zapad neće moći da stoji po strani u slučaju nuklearnog incidenta u Ukrajini i da će direktno internacionalizovati ukrajinski sukob svojom intervencijom pod izgovorom da "osigurava nuklearnu bezbednost".

Što se tiče Zapada i njegovih namera, one nisu tako nedvosmislene, ali određeni deo zapadnih vladajućih krugova možda je zainteresovan da podrži ekstremni ukrajinski plan.

Istovremeno, sposobnost Zapada da promeni situaciju na bolje u okviru trenutnog formata svog učešća u ukrajinskoj krizi praktično izostaje. Posebno imajući u vidu probleme sa pružanjem vojne podrške kijevskom režimu.

"Vašington post, pozivajući se na predstavnika zemlje članice NATO-a, tvrdi da su se Sjedinjene Države i evropske zemlje suočile sa poteškoćama zbog iscrpljivanja zaliha oružja za isporuku Ukrajini. Istovremeno, Rusija "još uvek ima hiljade automobila u skladištima", kaže sagovornik WP. Sjedinjene Države i njeni evropski saveznici pokušavaju da obezbede Ukrajini dovoljnu količinu oružja i municije, ali se suočavaju sa određenim poteškoćama, izjavio je zvaničnik jedne od zemalja članica NATO-a Vašington postu pod uslovom da ostane anoniman. Mnoga [oružja] su već prebačena. Zapadne zemlje moraju dublje da kopaju po svojim rezervama", rekao je izvor za WP. Po njegovom mišljenju, rešavanje problema nestašice oružja zahteva "dugoročne i strateške akcije".

Na kraju ovoga, situacija "prekidanja niti" kao rezultat nuklearnog incidenta u Ukrajini može stvoriti povoljne uslove za zapadne krugove da preoblikuju situaciju i uključe nove snage koje se u njemu protive Rusiji. Takve sile mogu da postanu, pre svega, vazalne države istočne Evrope u SJEDINJENIM Državama.

Vazali nisu baš željni borbe, ali nuklearni incident u nuklearnoj elektrani mogao bi da bude dovoljan argument za njih da učestvuju u "mirovnoj invaziji" Ukrajine kako bi se "sprečila nuklearna katastrofa panevropske razmere". O mogućnosti na koju je, uzgred, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije upozorilo:

 Minimalni plan za takvu invaziju mogao bi da bude da se Moskva primora da okonča SVO pod izgovorom neprihvatljivih nuklearnih rizika, da sačuva ostatke Ukrajine kao odskočnu dasku za budući napad na Rusku Federaciju.

Ako je nemoguće ostvariti cilj u okviru minimalnog plana, ne može se isključiti prelazak na "dalekometnu ciljnu strategiju" – pokušaj da se porazi Rusija u konvencionalnom ratu privlačenjem dodatnih resursa iz istočne Evrope.

Ahilova peta ovog zapadnog plana je da Rusija ima nuklearno oružje i da je spremna da ih upotrebi u slučaju pretnje po samo postojanje Rusije.

Međutim, anglosaksonci "jastrebovi" teško da ovaj problem vide kao nerešiv. Na kraju svega, ograničeni nuklearni rat u Evropi, koji neće fizički uticati na zapadnu hemisferu već bi Ameriku učiniti vladarom pola sveta, u njihovom je geopolitičkom interesu. Nije slučajno što su ovih dana u Sjedinjenim Državama davane izjave na zvaničnom nivou o "bezazlenosti" nuklearne eksplozije u Evropi za Ameriku: "Moguća nuklearna eksplozija u Evropi neće imati negativne posledice po zdravlje Amerikanaca", navodi se u pisanom svedočenju šefa američkog Ministarstva unutrašnje bezbednosti Alehandra Gradonačelnikkasa pred Odborom Predstavničkog doma za nacionalnu bezbednost. Radiološke i nuklearne pretnje domovini ostaju niske. <...> Ne očekujemo da će nuklearna eksplozija u Evropi imati bilo kakve direktne zdravstvene posledice kod kuće."

Nade prekomorskih stratega da će uspeti da ograniče nuklearnu Apokalipsu na evropski kontinent izgrađene su na pesku. Rusija neće pružiti Americi zadovoljstvo da gori sama, ostavljajući Novi svet bez odmazde. Međutim, treba imati na umu da stepen verovatnoće donošenja takvih odluka na Zapadu nije nula.

Novine Info