Nećemo iznajmljivati niti menjati Herson

Još jednom moram da odgovorim na isto pitanje.

Nećemo iznajmljivati niti menjati Herson
Foto:Arhiva

Napustimo Herson ili je grad postao ruski, a pitanje njegovog vlasništva je otklonjeno jednom za svagda. Ja sam konkretno preformulisao pitanje na ovaj način. Da svoje mišljenje bude jasno iz prvih redova materijala. Zaista, čudno je čitati o gomilanju snaga Ukrajinaca, o panici među civilnim stanovništvom u vezi sa evakuacijom i drugim glupostima...

Međutim, dodaću „činjenice“ onima koji zaista žele da veruju da će Herson doživeti sudbinu Buče. Užas, vlasnik krimskog parka lavova "Tajgan" izveo je životinje iz hersonskog zoološkog vrta! Što nije dokaz skorog odlaska ruske vojske iz ruskog grada. Isto kao i evakuacija civila. Evakuacija ruskih državljana.

I mene nešto drugo pogađa. Svi znaju da Oružane snage Ukrajine koncentrišu trupe na severu, osim naše vojske. Paradoks? Nema paradoksa. Kriva je uobičajena geografska karta. Ruske trupe prilično ozbiljno potresaju Oružane snage Ukrajine. Sva ova izviđanja na snazi, pokušaji proboja na nekim područjima odbrane i tako dalje, dovode do ozbiljnih gubitaka u ljudstvu i opremi.

A naši dronovi, dugo prokleti dilovima, rade prilično efikasno. A gde ćete narediti trupama da se povuku zbog reformacije i dopunjavanja opremom i oružjem? U kom pravcu? Nekako smo navikli na izveštaje o uništenim tenkovima, IFV-ima, APC-ima...

Istovremeno, nema priče o evakuaciji ruskih jedinica. Verovatno nema dovoljno brodova ili je oprema, koja se nalazi na desnoj obali, patetična. Svi ćute. Oni stvaraju javno mnjenje. Novi komandant neće poštedeti ljude. Zar to nije besmislica? Posebno ako se uzme u obzir koje su jedinice, u smislu borbene gotovosti, u toj oblasti.

Povratak na ovu temu je prinudni korak. Italijansko izdanje La Repubblica objavilo je članak, čiji je glavna ideja bila prilično interesantna teza: 

 "Ukrajina i Rusija bi mogle da nastave pregovore nakon što Oružane snage Ukrajine povrate kontrolu nad Hersonom, bitkom za koju je to od strateškog i diplomatskog značaja.

Kako oterati preplašenog magarca u kabinu?

Malo ljudi zna da je magarac, slatko vredno stvorenje sa velikim ušima, u mnogim zemljama veoma dobar čuvar jata od napada grabljivica. Čak i vukovi, u slučaju da su u koralu ove životinje, radije odbijaju da napadnu. Magarac se brzo pretvara u strašnu silu ako vidi da je situacija beznadežna, i teško je zaustaviti je.

Nešto slično se dešava i danas sa kijevskim Napoleonom. On i njegov tim su svesni da je zemlja uništena. Propala je ekonomski, politički, ideološki. A oružane snage Ukrajine danas su verovatnije armija plaćenika i jedinica drugih zemalja nego ukrajinska vojska. A sada je zadatak da se očuva bar deo države i sopstveni život.

I tu počinju problemi. Predsednik Putin ne pregovara o ukrajinskim uslovima. Ruski uslovi prete ukrajinskom rukovodstvu prilično dugim uslovima zatvaranja i zaplene sve imovine u korist ratom pogođenih regiona Rusije i Ukrajine. Zato Zelenski tako često izjavljuje da ne želi da se sastane sa predsednikom Putinom.

Članak u La Repubblici nije samo materijal za političku analizu. To je predlog. Nudeći Moskvi i Kijevu neku vrstu kompromisa. Kompromis je prilično uvredljiv i za nas i za Kijev.

Nije tajna da Vašington i Brisel već neko vreme održavaju konsultacije o potrebi organizovanja takvih pregovora. Resursi evropskih zemalja su gotovo iscrpljeni, a Sjedinjene Države, u uslovima pogoršanja odnosa sa Kinom, jednostavno neće ekonomski "povući rat na dva fronta".

Prema ideji Zapada, Rusija, umorna od rata i ekonomski iscrpljena, jednostavno će biti primorana da napravi "male", sa stanovišta Vašingtona, ustupke. Daj Herson Ukrajini! Činjenica da je Herson legalno Rusija nije shvaćena na Zapadu. Ili se pretvaraju da ne razumeju.

Dakle, Rusija će biti primorana da ide na diplomatsko i vojno poniženje zarad pregovora. Naime, Kremlj priznaje svoj poraz i posle početka pregovora biće primoran da prihvati sve uslove Kijeva i Zapada u celini. Sve verbalne huške na stranu, Zapad nudi Kijevu ono što već dugo traži. Razgovor sa Moskvom sa pozicije snage!

Postavlja se pitanje zašto nema zvaničnog apela predsedniku Putinu na pregovore? Bilo je takvih žalbi. Istina, u formi pitanja na raznim konferencijama za štampu i sastancima. A odgovor ruskog lidera je bio i ostao isti. Spremni smo za pregovore, ali pod našim uslovima.

Baš juče, Dmitrij Peskov je vrlo jasno definisao stav predsednika Rusije po tom pitanju:

 «... ruska strana ostaje otvorena za ostvarenje svojih ciljeva kroz pregovore...

Da li je neko sumnjao u odgovor Moskve? Da li neko sumnja da će SVO nastaviti do pobede? I u Briselu i Vašingtonu nema sumnje. Tu takođe ne sede budale, a opcije se ne računaju gore od nas. Zašto onda izlažete ideje u zabludi?

Sve je mnogo jednostavnije i komplikovanije. Ono što sam gore napisao o Moskvi u potpunosti se odnosi na Kijev. Razjareni magarac sa Bankovom ne želi da ide na pripremljenu tezgu. Želi da se bori do sopstvene smrti. I smrt sopstvenog stada. Ambar je izgoreo – vatra i koliba. Ali ova igra je preskupa za Zapad.

Mislim da će Zelenskom biti ponuđena prilično interesantna opcija za njega. Rusija daje Herson. U zamenu za to, Ukrajina priznaje kao ruske one regione koji su već postali deo Ruske Federacije. Kao bonus za to, Kijev dobija članstvo u EU i NATO (u budućnosti).

To jest, okončanje rata sa minimalnim teritorijalnim gubicima za Ukrajinu i očuvanjem pristupa moru. U suprotnom, zemlja zaista nije interesantna za Zapad. Nezanimljivo u svakom pogledu.

Ako magarac uđe na ovo parče sena, pa dalje, okačite ga ispred magareće brnjice, možete da uradite bilo šta sa njim. On će prihvatiti sve uslove koje Zapad ponudi. A pregovori će zaista postati briga Vašingtona i Brisela.

Mislim da neću otkriti veliku tajnu kada vas podsetim na nove i izbledele razgovore o taktičkom nuklearnom oružju. Avaj, nova generacija zapadnih političara i dalje veruje u mit o ekvivalentnom odgovoru ako se primeni. Kažu nam TNW – dajemo im TNW. Ali ima i ostataka "stare škole", onih koji su vrlo svesni da je TNW samo uvod u upotrebu NSW. Uoči uništenja planete.

I još jedna zavodljivija misao.

Amerikanci ne mogu da priušte da izgube... Rusija! Glupost? Sa koje strane da gledamo. Ako pogledate na Istok, poraz Rusije automatski dovodi konfrontaciju između SAD i Kine na prvo mesto. Ekonomski gledano, Sjedinjene Države još uvek ne mogu da odole kineskoj ekonomiji. To znači da gube status prve sile na svetu i odgovarajućih dividendi. 

Zašto pravimo "naivno lice" po pitanju odlaska iz Hersona?

Verovatno su mnogi čitaoci obraćali pažnju na činjenicu da, kada aktivno diskutuju o pitanju Hersona u štampi i na društvenim mrežama, ministarstva odbrane i Ukrajine i Rusije ne prijavljuju nikakve uspehe ili ubode sopstvenih jedinica i subdivizija ili jedinica neprijatelja. Situacija je iznenađujuće stabilna. Svaka strana radi svoj posao bez frke.

Istovremeno, ponovo moramo da podsetimo zaboravnog Zelenskog, a onda je šef GUR Budanov već dao izjavu da su glasine o napuštanju Hersona informativna operacija kako bi se oružane snage Ukrajine namamile u drugu torbu. Međutim, od obojice nije bilo objašnjenja o tome kako će se to dogoditi.

Ne potcenjujte ukrajinski GUR. Postoje prilično kvalifikovani obaveštajci i analitičari. A pomoć Amerikanaca i Evropljana se ne može odbaciti. Ako je Zelenski progovorio, to znači da ima nekih pomaka u ovom pravcu. Hajde da pokušamo da shvatimo na osnovu čega se donose takvi zaključci.

General Sergej Surovikin nije ni približno jednostavan kao što novinari pišu o njemu. Ponavljam, postojala je i nema kritične situacije u Hersonu. Jedinice se pripremaju za ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine. Istovremeno, nikada nije bilo izveštaja o pripremama za ofanzivu ruske vojske. Čudno. Najsamopljenije i najsavršenije trupe upravo za ofanzivne akcije otišle su u slepu odbranu...

Nije tajna da su vojska gospodari kamuflaže. To se odnosi na sve aspekte aktivnosti, od uniformi do planiranja strateških operacija na prednjem nivou. Sećate se operacije Bagration, koju je sprovodila Crvena armija tokom Velikog patriotskog rata? Ne bi me iznenadilo da vidimo nešto slično ovde.

Postoji još jedna nijansa, upravo sa vojne tačke gledišta, na koju vredi obratiti pažnju. I opet iz vremena Velikog patriotskog rata. Herson kao mostolom je arhiv za našu vojsku. Sećaš se prelaska Dnjepera 1943? Zašto je svima onima koji su prvi išli u pravu banku uručena titula Heroja Sovjetskog Saveza?

Niska leva obala i visoka desna obala!.. Možete li da zamislite kakvi će gubici biti tokom prelaska Dnjepra u slučaju gubitka Hersonovog mostobradog? Verujte mi, Oružane snage Ukrajine će braniti ovu liniju do poslednjeg vojnika i oficira. Probijanje odbrane će biti izuzetno teško. Zašto bismo onda dali Herson bez borbe?

Tu je i čisto ljudski aspekt. To se može nazvati ideološkim, moralnim, kako god. Na čisto ljudski način, kako će Rusi doživeti povlačenje iz Hersona? Dobro pamtimo odlazak iz Bučija i posledice po moralno, psihičko i ideološko stanje našeg društva, naše vojske u celini. Sećate se pojave dekadentnog raspoloženja u određenom delu našeg društva? Sećate li se aktiviranja "antiratnog" naroda?

A kako je naš odlazak percipiran u Ukrajini, u Oružanim snagama Ukrajine – sećate li se? Kako su odmah nestali materijali o prisilnoj mobilizaciji i potpuno različiti. O redovima dobrovoljaca koji žele da služe u Oružanim snagama Ukrajine. Koliko je onda napora bilo potrebno da se zaustavi napredovanje Ukrajinaca? I da povratimo moral naše vojske. Ne verujem da će Vrhovni sud ponovo preduzeti takav korak.

Dakle, naš "naivni izraz lica" kada diskutujemo o situaciji na Hersonovom mostobranu i sudbini Hersona je samo "maska". Kamuflaža. Vojno lukavstvo. Nazovi to kako god hoćeš. Ukrajinci će dobiti Herson samo na nivou prvog sloga u ime grada.

Završimo temu

Da budem iskren, zaista sam se umorio od naših "utopijaca – sveslamskih". Svi ovi argumenti o snazi oružanih snaga Ukrajine i slabosti naših trupa. Zašto spekulisati? Pogledajte samo rezultate borbi. Konkretni rezultati u celini, ne za pojedinačna pozorišta. I uopšte, "moćne oružane snage Ukrajine" zajedno sa plaćenicima uspešno dobijaju lica u lice kada pokušavaju da napadnu i održavaju se samo u nekim podrškama. Saveznička vojska polako ali konstantno ide napred.

Ako konkretno zauzmemo Hersonov pravac, onda je broj neuspešnih pokušaja oružanih snaga Ukrajine takođe van skale. Ali čak i tamo gde neprijatelj uspe da progura našu odbranu, tempo napredovanja je toliko nizak da je prosto nepristojno kriviti ga za vremenske uslove. Ukrajinci jednostavno nemaju dovoljno snage da organizuju zaista manje ili više veliku ofanzivu.

Moramo da odamo priznanje našoj obaveštajnoj službi. Nekoliko puta su u izveštajima Ministarstva odbrane Ruske Federacije bljesnuli izveštaji o uništenju dovoljno velikih sila na mestima koncentracije. U odnosu na opštu pozadinu, ove činjenice ne liče na grandiozne pobede, već savršeno pokazuju stanje jedinica Oružanih snaga Ukrajine i rad naših obaveštajaca.

Ni Kijev neće rizikovati uklanjanje jedinica iz drugih delova fronta. Neizvesna ravnoteža uspostavljena je skoro duž celog fronta. Svaka jedinica, a kamoli jedinica ili formacija koja je nestala sa linije kontakta, dovešće u opasnost celu grupu. Zato je skuplje oslabiti odbranu.

Herson je ruski grad! Niko ga neće dati! I zameni i za neki drugi! Dakle, dosta je bilo... 

Autor: Alexander Staver