NEMAČKA PODRŽAVA POJAČANJE NADZORA GRANICA EU: „Ne možemo da učinimo ništa drugo“

MINISTARKA unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer rekla je danas da podržava predlog proširenja vazdušnog i pomorskog nadzora spoljnih granica EU kao deo plana u 10 tačaka za rešenje migrantske krize, koji je iznela predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

NEMAČKA PODRŽAVA POJAČANJE NADZORA GRANICA EU: „Ne možemo da učinimo ništa drugo“
Foto: Profimedia

- Ne možemo da učinimo ništa drugo, inače nećemo imati migrantsku situaciju pod kontrolom - rekla je Fezer za televiziju ARD.

Fezer je u subotu učestvovala na videokonferenciji posvećenoj migrantskoj krizi na italijanskom ostrvu Lampeduza, zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Italije Mateom Pjantedozijem i njenim francuskim kolegom Žeraldom Darmanenom, kao i evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson, prenosi Ansa.

- Sarađivaćemo u pokretanju zajedničkog plana akcije sa ciljem da se, s jedne strane, podrži Italija na humanitarnom nivou, a s druge da se vidi kako možemo da imamo veću kontrolu - rekla je Fezer.

I Darmanen je potvrdio danas da će Francuska pomoći Italiji da obezbedi svoje granice nakon dolaska 11.600 migranata na Lampeduzu prošle nedelje.

On će danas boraviti u poseti Rimu, gde će se sastati sa Pjantedozijem.