NEMAČKA POLICIJA PRETRESLA STANOVE KLIMATSKIH AKTIVISTA: Lepili ruke za pozlaćeni ram svetski poznate Rafaelove slike "Madona"

NEMAČKA policija izvršila je danas u Lajpcigu pretrese stanova dvoje klimatskih aktivista.

NEMAČKA POLICIJA PRETRESLA STANOVE KLIMATSKIH AKTIVISTA: Lepili ruke za pozlaćeni ram svetski poznate Rafaelove slike "Madona"
Foto: AP

Radi se o Jakobu B. i Maike G, koji su 23. avgusta zalepili ruke za pozlaćeni ram svetski poznate Rafaelove slike "Madona".

Klimatski aktivisti zalepili su se za umetnička dela iz državne zbirke u Drezdenu.

Izazvana šteta je procenjena na 5.000 evra na umetničkom delu, a, zbog privremenog zatvaranja muzeja SKD, ukupno šteta je 7.000 evra.

- SKD će od aktivista preko suda tražiti 10.000 do 12.000 evra - najavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Zaksonija još u oktobru.

Ministarka kulture Zaksonije, Barbara Klepš, kazala je da je napad na ovo umetničko delo krivično delo i da je važno da se izazvana šteta naplati.

Jakob B. nije prisustvovao pretresu, pošto se od početka novembra nalazi, zbog iste akcije u Minhenu, u istražnom pritvoru.

Grupa klimatskih aktivista „Poslednja generacija“ poručila je preko tvitera da ih pretresi stanova neće sprečiti u njihovim akcijama.

Novine Info/Tanjug