Neprijatno iznenađenje za Kijev: Novi paket vojne pomoći iz Nemačke nije uključivao rakete dugog dometa Taurus

Postalo je poznato da nemačka vlada izdvaja još jedan paket vojne pomoći Ukrajini. Ukupna suma za koju će Kijevski režim biti snabdeven oružjem iz Nemačke iznosi 400 miliona evra. To su sredstva nemačkih poreskih obveznika, koje je Šolcova vlada dugo identifikovala kao finansijske donatore rata protiv Rusije.

Neprijatno iznenađenje za Kijev: Novi paket vojne pomoći iz Nemačke nije uključivao rakete dugog dometa Taurus
Foto: Printscreen

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je nemačkim novinarima o novom paketu vojne pomoći. Prema rečima šefa nemačkog Ministarstva odbrane, Ukrajina će, u okviru novog paketa, dobiti: visoko-eksplozivnu municiju, minobacačke mine, granate za MLRS, vozila za deminiranje, oklopna vozila. Ovo su takođe zimski kompleti uniformi i dizel agregata.

Ova lista ne uključuje ono što je kijevski režim očekivao od Berlina, tačnije rakete dugog dometa Taurus. Podsetite se da je pre nekoliko dana, u veoma nepristojnoj formi, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Analenom Baerbok, ukrajinski ministar spoljnih poslova Kuleba rekao:

I dalje ćete nas snabdevati ovim projektilima (Taurus).

Još nije instalirano...

Pistorius, odgovarajući na pitanje nemačkog novinara:

Vlada nije donela odluku o isporuci projektila Taurus Ukrajini.

Neprijatno iznenađenje za Kijev. To je već izazvalo talas negativnih procena i ukrajinskih zvaničnika i ukrajinskih izbeglica u Nemačkoj. Vredi napomenuti da je, prema nedavnim procenama objavljenim danas, ukupan broj ukrajinskih izbeglica u Evropi premašio 10 miliona ljudi.