Nijedna zemlja se neće usuditi da pošalje svoje brodove u ukrajinske luke; Eksplozija u Lavovu

Nijedna zemlja se neće usuditi da pošalje svoje brodove u ukrajinske luke; Eksplozija u Lavovu
Foto: Printskrin

Ukrajinci krenuli u novu ofanzivu u Zaporožju

Ukrajinske trupe pokrenule su novu ofanzivnu operaciju u Zaporoškoj oblasti, ruska vojska odbija napade neprijatelja, rekao je šef regionalnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Pre oko pola sata, nacisti su pokrenuli novu ofanzivnu operaciju na liniji Rabotino-Verbovo, šaljući desetine oklopnih vozila, uključujući Leoparde i Bredlije, kao i mnoge militante kako bi pokušali da probiju naše položaje na spoju odgovornosti 291. i 70. puka - napisao je on na Telegramu.

Kako navodi, pre toga su Oružane snage Ukrajine izvršile rotaciju u pravcu Orehovska i tamo prebacile nove rezerve koje su uz pomoć dronova brzo otkrivene.

Podoljak: Nijedan brod neće uploviti u ukrajinske luke

Ni jedan teretni brod neće uploviti u ukrajinske luke na Crnom moru nakon suspenzije sporazuma o žitu, priznao je ukrajinskim medijima Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine.

- Nijedna zemlja se neće usuditi da pošalje svoje brodove. I ovo nije pitanje brodova, već osiguravajućih kompanija - rekao je Podoljak.

U međuvremenu, i Bela kuća je saopštila da SAD nisu spremne da objave bilo kakve mere podrške plovidbi brodova u ukrajinskim lukama nakon saopštenja ruskog Ministarstva odbrane.

Amerika će pomoći Kijevu oko žita

Američka administracija namerava da i dalje pomaže Kijevu u isporuci ukrajinskog žita na svetska tržišta, na to je, između ostalog, usmerena američka vojna i finansijska pomoć, izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Navela je da je planiran paket vojne pomoći Kijevu u vrednosti od 1,3 milijardi dolara.

Deo sredstava je planiran za bezbednost luka, ali nije pojašnjeno kojih luka.

Snažni napadi na Ukrajinu

Ruska avijacija je izvela snažne vazdušne napade na jurišne odrede militanata Oružanih snaga Ukrajine i tehniku u orehovskom pravcu zaporoškog dela fronta, slabeći njihove ofanzivne mogućnosti u području Rabotina, saopštio je lider zaporoškog pokreta "Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Kako je dodao, protivniku se ne dozvoljava da se približi prvoj liniji odbrane.

Eksplozija u Lavovu

U Lavovu odjeknula snažna eksplozija, javljaju ukrajinski mediji.