NJIHOVO GORIVO KORISTE RUSKI AVIONI: Francuski „TotalEnerdžis“ optužen za „saučesništvo u ratnim zločinima“

DVA udruženja podnela su tužbu protiv francuskog naftnog i gasnog preduzeća "TotalEnerdžis", optužujući tu firmu za "saučesništvo u ratnim zločinima" u Ukrajini, preneo je Frans pres (AFP).

NJIHOVO GORIVO KORISTE RUSKI AVIONI: Francuski „TotalEnerdžis“ optužen za „saučesništvo u ratnim zločinima“
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Prema novinskoj agenciji, podnosioci tužbe su klimatska koalicija Darvin sa sedištem u Francuskoj i ukrajinska grupa "Razom vi stend", koji optužuju energetsku kompaniju da drži udeo u kompaniji koja upravlja ruskim poljem prirodnog gasa, snabdevajući Moskvu proizvodima koji se na kraju rafinišu u mlazno gorivo. Oni tvrde da gorivo koriste ruski avioni u Ukrajini.

"Nastavkom eksploatacije depozita" za proizvodnju gasnog kondenzata koji se zatim pretvara u gorivo, "TotalEnerdžis" je "doprineo snabdevanju ruske vlade sredstvima neophodnim za činjenje ratnih zločina", navodi se u tužbi.

Francuska kompanija je odbacila te tvrdnje, nazivajući ih nečuvenim i klevetničkim. "Ove optužbe na račun naše kompanije, koja posluje striktno u skladu sa politikom Evropske unije i važećim evropskim sankcijama, posebno su ozbiljne i neosnovane u svetlu objašnjenja koja smo dali", saopštili su iz kompanije.

Prošlog oktobra, ova dva udruženja podnela su sličnu žalbu, koja je odbačena nakon "iscrpne pravne i činjenične analize svih elemenata koje su podneli podnosioci žalbe i, na sopstvenu inicijativu, 'TotalEnerdžis'", rekli su tužioci.

Advokati udruženja rekli su da planiraju da osporavaju odluku i optužili tužioce da su pokleknuli pred političkim pritiscima.

Novine Info/RT