Novi program virtuelne realnosti nudi uvid u zagrobni život i vantelesna iskustva

Novi program virtuelne realnosti nudi uvid u zagrobni život i vantelesna iskustva
Ilustracija

Neki ljudi, koji su već videli VR „simulator smrti“, upozoravaju da to može biti iskustvo koje izaziva anksioznost i može čak izazvati paniku.

Pošto niko zaista ne zna kako je umreti jednom zauvek, australijski umetnik Šon Gladvel nije dvaput razmišljao o stvaranju nove simulacije virtuelne stvarnosti (VR) koja učesnicima daje uvid u zagrobni život.

Simulacija je deo Gledvelove izložbe pod nazivom „Prolazeće električne oluje“, koja je predstavljena na festivalu kulture u Melburnu sada održanom u Nacionalnoj galeriji Viktorije.

Umetnik je razvio „proširenu stvarnost“ (XR) koja vodi učesnike kroz simuliranu deeskalaciju života, od srčanog zastoja do moždane smrti, VR iskustvo koje je navodno izaziva anksioznosti.

Simulacija takođe sadrži deo izvan tela, koji omogućava korisnicima da gledaju nadole na svoja mrtva tela dok lebde iznad. Pojedinci koji prolaze kroz ovo iskustvo su zakačeni za monitor srca i mogu da odustanu u bilo kom trenutku kada im je neprijatno. Osoblje je pri ruci da vas „izvuče“ ako postane previše uznemirujuće.

Markus Kruk, meštanin Melburna koji takođe ima izložbu na festivalu, rekao je u TikTok video snimku da može da vidi „kako bi ljudi rekli da [iskustvo VR] izaziva anksioznost i paniku. To definitivno nije lako iskustvo – oni vam stave prst na monitor otkucaja srca i onda vam kažu da podignete ruku ako vam je dosta i želite da odustanete.

„Ono što se dešava je da ležite, krevet vibrira, a vi ste mirni. Lekari vas prate. Možete da vidite sebe u naočarima i oni pokušavaju da vas ožive – to ne funkcioniše. Onda plutaš pored njih u prostor, i to se nastavlja“, dodao je Kruk.

Novine Info/InfoWars