OČUVANJE STABILNOSTI ZAPADNOG BALKANA PRIORITET ZA BUDIMPEŠTU: Mađarski general Laslo Stic od januara preuzima komandu misije Altea u BiH

MAĐARSKI general-major Laslo Stic preuzeće u januaru 2024. godine komandu misije Altea u BiH, saopštio je mađarski ministar odbrane Kristof Salaj Bobrovnički, prenosi RTV.

OČUVANJE STABILNOSTI ZAPADNOG BALKANA PRIORITET ZA BUDIMPEŠTU: Mađarski general Laslo Stic od januara preuzima komandu misije Altea u BiH
Foto: Printskrin/Jutjub/EUFOR

Bobrovnički je istakao da Mađarska pokazuje privrženost regionalnoj stabilnosti slanjem pojačanja za misiju Eufor Altea.

- Mađarske odbrambene snage pojačavaju svoju posvećenost - 2024. godine misiji Altea će se pridružiti dodatne snage. Iskustvo general-majora Stica u razvoju snaga čini ga snažnim vođom za ovu misiju - saopštio je Bobrovnički na društvenim mrežama.

Naveo je da je "očuvanje stabilnosti regiona zapadnog Balkana prioritet za mađarsku Vladu, jer tamošnje zemlje igraju ključnu ulogu u zaustavljanju talasa ilegalnih migranata", prenosi agencija MTI.

- Oružane snage Mađarske će dati doprinos misiji Altea u helikopterskom transportu, vazdušnoj evakuaciji i sposobnostima medicinske podrške, poslaće deminersku ekipu, pse za otkrivanje eksploziva i jedinicu vojne policije - naveo je Bobrovnički.

Stic trenutno služi kao komandant Komande za modernizaciju i transformaciju oružanih snaga. Služio je u misijama na Zapadnom Balkanu i u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi.