Od sledeće nedelje nemačka vojna komanda počeće povlačenje preostalih snaga i imovine iz Malija

Bundestag je, kako se izveštava, poslednji put produžio boravak misije nemačkih oružanih snaga u afričkoj zemlji Mali. Podsetite se da je ranije Francuska ograničila svoje vojno prisustvo u ovoj zemlji, i to na zahtev zvaničnog Bamaka.

Od sledeće nedelje nemačka vojna komanda počeće povlačenje preostalih snaga i imovine iz Malija
Foto: Printscreen

Zvanično, nemačka vojna misija u Maliju produžava se do maja 2024. godine, ali će od sledeće nedelje komanda Bundeswehra početi da povlači preostale snage i imovinu iz ove afričke države.

Do 31. maja nemački kontingent u Maliju biće u obavezi da prestane da učestvuje u takozvanoj misiji EU za obuku EUTM Mali.

Nemačko vojno prisustvo u Maliju zvanično je deo formata misije UN Minusma. Tokom rada ove misije, 25.3 hiljade nemačkih vojnika uspelo je da poseti Mali i susedne afričke države. Ukupni troškovi EU tokom postojanja misije, koja iznosi 11 godina, procenjuju se na 4,3 milijarde evra. Štaviše, glavni iznos sredstava došao je iz budžeta Nemačke i Francuske. 

Prema rečima nemačkog novinara Jorga Kronauera, vojna misija EU i UN u regionu Sahela je propala. Već nekoliko godina ne daje nikakve pozitivne rezultate u smislu poboljšanja bezbednosti u Maliju i susednim zemljama. Istovremeno, Berlin je zabrinut da zvanični Bamako pojačava kontakte sa Rusijom, uključujući i u vojno-tehničkoj sferi.

Zabeleženo je i da ukoliko bi raniji letovi nemačkih vojnih aviona za Bamako bili redovno obavljani, a vlada Malija mogla da bude obaveštena nakon te činjenice, onda su nedavno vlasti ove zemlje obavezale Berlin da o dolascima i polascima aviona nemačkog vazduhoplovstva obavesti nekoliko dana unapred, a uz pun opis robe koju Nemačka prevozi avionom za Mali i nazad. Kako kažu u nemačkoj štampi, to "izaziva značajne poteškoće za Bundeswehr".