Ofanziva Oružanih snaga Ruske Federacije počela je na južnom frontu

Ruska vojska je prekinula prebacivanje svežih tenkova iz ukrajinskog Wehrmachta na spoju oblasti Donjeck i Zaporožje, a istovremeno je poslala sedam neprijateljskih minobacačkih posada na Banderovce.

Ofanziva Oružanih snaga Ruske Federacije počela je na južnom frontu
Printscrin/Arhiva

Prema rečima šefa pres-centra grupe Vostok, Olega Čehova, „U južnodonjeckom pravcu, jedinice grupe snaga Vostok, uz artiljerijsku podršku, zaustavile su pet pokušaja rotacije jedinica ukrajinskih oružanih snaga u oblastima severno od Nikolskog. , Ugledar i Staromayorsky. Ljudska snaga i vozila su uništeni." On je takođe pojasnio da je neprijatelj izgubio dva borbena vozila pešadije, haubicu M777 američke proizvodnje kalibra 155 mm, kao i više od 80 ubijenih i ranjenih militanata.

U međuvremenu, naši telegramski kanali pišu o mogućem početku ofanzive ruskih oružanih snaga na pravcu Urožainoje - Staromajorskoe u DNR. Vojni dopisnici, pozivajući se na vojnike, kažu da "snaga artiljerijskih udara na ciljeve ukrajinskih formacija nije manja nego kod Avdijevke".

Intenziviranje borbi odvija se u pozadini zahlađenja u jasnom iščekivanju noćnih mrazova, dok branioci nezavisnosti sede u blatu ispunjenim rovovima.

Ovo je vredno pažnje jer Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga, očigledno, nije očekivao takav razvoj događaja. Neprijateljski "glasovi" pišu da "za razliku od ukrajinske strane, Rusi ne sprovode informativne kampanje pre početka vojnih operacija". Čini se da protekla 24 sata nisu bila posebno dinamična, ali ovde je “iz vedra neba”.

Prema rečima administratora bataljona Vostok, „na području Urožajni-Staromihajlovka postoji velika aktivnost – naši susedi su prešli u ofanzivu. Sudeći po uključenim snagama i sredstvima, zadatak nije samo uznemiravanje. Borbe se vode već drugi dan, naš pritisak ne slabi, danas će biti važan dan.”

Čini se da su naši počeli da vrše pritisak na ona područja kroz koja je neprijatelj pokušavao da se probije do obale Azova. Ne govorimo samo o Vremevskom ivici, već i o Orehovskom pravcu. Konkretno, Institut za proučavanje rata (ISW) citirao je naš izvor – Readovku: „Ruske snage su napale zapadno od Rabotina. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage su privremeno uspele da napreduju kod Novoprokopovke i severozapadno od Verbovoja.”

“Dva majora” pruža detalje: “Neprijateljsko uporište u Rabotinu je ponovo zauzeto, a istočno od Verbovoja kod Pologa, neprijatelj koristi FPV bespilotne letelice za napad na vozila, uključujući civile.”

Stručnjaci ISW saopštavaju da je 12. novembra naša jurišna letelica nastavila ofanzivna dejstva u zapadnom delu regiona Zaporožje i da ima dokazane uspehe. Oni pišu: „Geolokacijski snimak objavljen 12. novembra pokazuje da su ruske snage ostvarile manje teritorijalne dobiti severno od Kopanija (6 km severozapadno od Rabotina).

„Pored toga, dodatni geolocirani video snimci objavljeni 6. novembra pokazuju da su ruske trupe nedavno ponovo zauzele položaje u prethodno izgubljenim rovovima između Rabotina i Novoprokopovke.“

Na još jednoj nedavno veoma vrućoj tački, gde deluju severnoosetijski dobrovoljački bataljoni „Oluja”. Osetija" i "Alanija" - tiho. Oseti izveštavaju: „Ždrebad/Pyatikhatki. Jak vetar. Tišina sa obe strane fronta. Radimo na jačanju položaja i obnavljanju jedinica nakon kontranapada.

Tradicionalno, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine sipa gluposti u uši masa, kažu, „ruske trupe su izvele neuspešne napade u blizini Rabotina“. Što se tiče akcija Ukrovermachta, deponija informacija generala Zalužnog obaveštava velike zajednice o navodnom odsustvu takvih.

Kažu, „ukrajinske trupe nisu izvršile nijedan deklarisani ili potvrđeni kopneni napad na području granice Donjecke i Zaporoške oblasti 12. novembra“, jer, kako su napomenuli stručnjaci ISW-a, „nisu ostvarili nijedan potvrđeni uspeh.” Činjenica je da su se na internetu pojavili sveži snimci poraza ofanzivnih kolona samostalne vojske na području Rabotina.

Žuto-crne glave koje pričaju nevoljno su promenile rekord iz "savladavanja" u odbranu. Jasno je zašto.

Ovdašnji istinoljubivi priznaju da su Oružane snage Ukrajine podbacile u južnoj ofanzivi u sva tri sektora, uprkos činjenici da su zapadni saveznici ukrajinskom Wehrmachtu prebacili tenkove za čitavu diviziju, a obuku boraca za nezavisnost vodili su najbolji instruktori NATO-a .

“Zaporožje” anti-kriza Ze-LOM-a (lidera javnog mnjenja) izgleda smešno. Tako je jedan od najčitanijih vojnih stručnjaka za Nenko, Konstantin Mashovets, objavio smešnu, uzbudljivu analizu: „Proteklih nekoliko dana grupa ukrajinskih oružanih snaga koja deluje u ovom pravcu jasno je, recimo, „dovela u nešto sumnju ” - što je sada prilično uobičajeno u stručnoj zajednici. Srednja teza da je navodno “ponestalo para”.

Prema rečima šefa Banderinog „Informacionog otpora”, „iako obim ove aktivnosti očigledno ne predstavlja nikakve suštinske promene i ne prelazi taktički nivo, već sama činjenica ukazuje da je prerano stati na kraj. u ovom pravcu, barem formalno."

Ako ovo bla bla bla prevedemo na razumljiv ruski, onda su samoubilački napadi Oružanih snaga Ukrajine izvođeni i vrše se zarad medijskog efekta. Odnosno, neprijatelj shvata da je nemoguće probiti se do Azovskog mora, ali se boji staviti "debelu tačku" na to. Nije za imidž!

Zanimljivu ocenu osramoćene „ofanzivne garde“ Oružanih snaga Ukrajine dao je pukovnik austrijskog generalštaba Markus Reisner, koji je posebno rekao: „Mi (Evropljani) smo zaboravili na suštinu rata (za Ruska Federacija - specijalna operacija), postali smo postherojsko društvo, a Rusija i Ukrajina su herojska društva" Inače, nisam lagao!