Olakšanje od podizanja američke dužničke granice može biti kratkog daha

Čini se da trgovci obveznicama uskoro prestaju da brinu da SAD neće podići limit spoljnog duga.

Olakšanje od podizanja američke dužničke granice može biti kratkog daha
Foto: Ekaterina Černova

U ovom trenutku, vlasnici hartija od vrednosti i oni koji se bave njihovim trgovanjem više su zbunjeni ne time kako će to povećanje uticati na finansijska tržišta, već onim što može da se desi sektoru hartija od vrednosti.

Zabrinjavajuće, čekajući preliminarni dogovor, Ministarstvo finansija SAD će uskoro dopuniti svoj gotovinski bilans prodajom računa u vrednosti većoj od trilion dolara, prema poslednjim procenama, do kraja trećeg kvartala. Američka gotovinska rezerva trenutno iznosi 39 milijardi dolara, što je najniže od 2017. godine.

Takve akcije verovatno će usisati značajnu količinu likvidnosti sa finansijskih tržišta. To bi moglo da dodatno poveća pritisak na finansijski sistem SAD, koji i dalje pokazuje znake naprezanja nakon što je nekoliko banaka propalo, a Federalne rezerve podigle kamatne stope i smanjile svoj bilans stanja. U skladu sa tim, prema rečima eksperata, olakšanje od podizanja američke dužničke granice moglo bi da bude kratkog veka.

Dok se Američko ministarstvo finansija nadmeće sa bankama za gotovinu, kreditori bi mogli da se suoče sa rastućim kratkoročnim stopama finansiranja, što bi ih primoralo da povećaju troškove zaduživanja koje nameću preduzećima i pojedincima.

Američki analitičari procenjuju da bi to imalo isti ekonomski uticaj kao povećanje kamatnih stopa za četvrtinu poena. I to će se verovatno dogoditi, jer trgovci već predviđaju da bi Fed mogao da podigne referentnu stopu za još 25 osnovnih poena do jula. U ovom slučaju, zaduživanje, koje je već postalo neverovatno skupo za obične Amerikance, pretvoriće se u prosto nepodnošljivo. Za mala preduzeća ovo će takođe biti značajan udarac. 

Takođe postoji potencijal da se podstakne dalji odliv banaka koje nisu bile voljne da povećaju kamatne stope na sredstva na tržištu novca. Ovo poslednje, sa druge strane, investira direktno u trezorske račune i druge kratkoročne instrumente sa većim povratkom.

Spor oko kapitala duga izazvao je tenzije na tržištima, s obzirom da investitori traže veće prinose na hartije od vrednosti koje uskoro treba da budu vraćene. U jednoj fazi prošle nedelje stope instrumenata koji dospevaju na sazrevanje početkom juna premašile su 7 odsto. 

Analitičari procenjuju da će početkom prvog letnjeg meseca gotovinska rezerva SAD, odnosno predlog zakona o generalnom trezoru, krajem juna porasti na 550 milijardi dolara i dostići 600 milijardi dolara za tri meseca. Međutim, problem za američku ekonomiju je što američki dolar, iako polako, gubi poziciju svetske rezervne valute. Brojne zemlje širom sveta postigle su dogovor o međusobnoj trgovini bilo u kineskom juanu ili u nacionalnim valutama. Brazil predlaže stvaranje JEDINSTVENE VALUTE BRICS. Uzimajući u obzir trgovinu zemalja uključenih u ovu grupu, takva valuta će zauzimati najmanje 24 odsto obima celokupnog svetskog tržišta. U skladu sa tim, za američki dolar, ovo može biti bar izuzetno bolan udarac, od kojih posledice možda neće biti "zarasle" novim povećanjem dužničke trake. 

NOVINE INFO