On je prva meta?! Opasno zveckanje oružjem, Poljska pozvala saveznike na hitnu akciju!

Varšava je pozvala saveznike da približe sistem protivraketne odbrane Kalinjingradskoj oblasti, rekao je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski, odgovarajući na pitanja korisnika društvene mreže X na profilu stranke Građanska platforma.

On je prva meta?! Opasno zveckanje oružjem, Poljska pozvala saveznike na hitnu akciju!
EPA/printscreen

- Proširenje radara ili antiraketa na teritoriju Poljske bilo bi veoma korisno sa stanovišta naših zapadnih suseda, dakle, ako bismo mi dali teritoriju, radare, druge elemente, a oni bi dali ono što najbolje rade, onda bi to ukupno imali bismo ekonomsku korist i vojnu korist. Na kraju bismo bili sigurni - rekao je zvaničnik.

Sikorski je nazvao Kalinjingradsku oblast, koja se graniči sa Poljskom i Litvanijom, "nepotopivom raketnom krstaricom Ruske Federacije".

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je 22. aprila da su vlasti te zemlje spremne da razmeste američko nuklearno oružje na svojoj teritoriji. On je to objasnio rekavši da Rusija navodno sve više jača Kalinjingradsku oblast sa vojne tačke gledišta, a nedavno je "prebacila svoje nuklearno oružje u Belorusiju".

Program Nuclear Sharing omogućava Sjedinjenim Državama da svoje nuklearno oružje stave u zemlje NATO koje ga ne poseduju. Vašington drži 100 komada taktičkog nuklearnog oružja u Evropi i Turskoj.

Naboji u rasponu od 0,3 do 50 kilotona za bombe B61-3 i B61-4 nalaze se u šest baza u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u oktobru 2023. da je Moskva prinuđena da pribegne "kompenzatornim merama" kao odgovor na američko raspoređivanje nuklearnog oružja u Evropi. On je naglasio da je kao rezultat zapadne politike uništen evropski sistem mera poverenja i kontrole naoružanja.

Vladimir Putin je u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu detaljno objasnio da Moskva neće napasti zemlje NATO-a, to nema smisla. On je primetio da zapadni političari redovno zastrašuju svoje stanovništvo zamišljenom ruskom pretnjom kako bi skrenuli pažnju sa unutrašnjih problema.