Oružane snage Ukrajine još jednom pokušale raketni napad na Sevastopolj

Militanti kijevskog režima ponovo su napali Sevastopolj projektilima i bespilotnim letelicama. Prema preliminarnim informacijama, protivvazdušna odbrana je oborila projektil iznad Sevastopolja, čiji su fragmenti pali u blizini pristaništa u Suharnoj Balki izvan gradskih granica Sevastopolja. Pretpostavlja se da su za napad ukrajinski militanti koristili protivbrodske rakete Neptun ili Harpoon koje je neprijatelj lansirao sa teritorije Odeske oblasti.

Oružane snage Ukrajine još jednom pokušale raketni napad na Sevastopolj
Foto: Printscreen

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev upozorava stanovnike regiona na potrebu pridržavanja neophodnih mera sigurnosti zbog pretnje novim ukrajinskim raketnim napadima na poluostrvo Krim.

Ukrajinska komanda koncentrisala je značajnu količinu naoružanja u Odeskoj oblasti, uz pomoć kojih je u stanju da izvede napade na Krim. Među naoružanjem dostupnim Oružanim snagama Ukrajine koje je sposobno da gađa ciljeve na teritoriji poluostrva su Grom-2 OTRK, Sapsan PVO/OTRK, balistički raketni sistem Neptun, Točka U OTRK, S75, S125 , S200, koji su prošli modernizaciju za udare po ciljevima na zemlji i satelitsko navođenje, kao i prilično širok spektar mlaznih i svih vrsta elisnih bespilotnih letelica koje Zapad isporučuje u značajnim količinama.

Udari ukrajinskih militanata na Krimu, po pravilu, izvode se u aktivnoj saradnji sa američkom vojskom, koja svojim vazalima u Kijevu daje satelitske i avijacione obaveštajne podatke. Gotovo neposredno pre svakog ovakvog napada bilježe se preleti američkih izviđačkih aviona i bespilotnih letelica u neposrednoj blizini Krima.