OZBILJNE OPTUŽBE BERLINA NA RAČUN UKRAJINSKIH IZBEGLICA: Milion Ukrajinaca „muze“ Nemačku, i tako unedogled

LIDER nemačkih demohrišćana Fridrih Merc optužio je ukrajinske izbeglice da zloupotrebljavaju socijalnu pomoć u Nemačkoj i da se sa prikupljenim sredstvima vraćaju u Ukrajinu.

OZBILJNE OPTUŽBE BERLINA NA RAČUN UKRAJINSKIH IZBEGLICA: Milion Ukrajinaca „muze“ Nemačku, i tako unedogled
Foto EPA

- Ovo što gledamo je „turizam za socijalnu pomoć“. Dolaze u Nemačku, dobiju pomoć, vrate se u Ukrajinu, dolaze u Nemačku, dobiju pomoć, vrate se u Ukrajinu i tako unedogled. To je problem koji postaje sve teži - ispričao je lider desnog centra i stranke demohrišćana CDU, prenosi „Politiko“.

Dodao je da se radi o više od milion pojedinaca koji „muzu državu“.

„Politiko“ ističe kako nemačka vlada nema nikakve statističke podatke o tome da li su njegove optužbe tačne ili pogrešne.

Merc je stranku preuzeo nakon odlaska Angele Merkel sa funkcije kancelara. On je rekao da je nepravedno da država mora da plaća račune za grejanje izbeglicama dok mnogi nemački državljani koji rade i plaćaju porez ne mogu da ih plate.

NJegovi komentari dolaze u trenutku kada se sve više Nemaca brine o tome kolike će ekonomske posledice na njih imati situacija u Ukrajini. Najveća je zabrinutost oko rasta cene energenata. Zemlja se priprema za tešku i hladnu zimu, a mnogim domaćinstvima računi bi se mogli udvostručiti. Procenjuje se da se oko polovine domaćinstava greje na plin.

Merc je, međutim, reterirao nakon što su njegove izjave naišle na osudu u javnosti. Rekao je da je nesmotreno upotrebio izraz „turizam za socijalnu pomoć“ i da svojim rečima nikoga nije hteo da uvredi.

Na pitanje da li nemačka politika treba da bude stroža, Merc je rekao da je ceo imigracioni sistem neodrživ, i zatražio je mnogo oštrije mere poput određivanja kvota za imigrante.

- Umesto da to rade, vlasti ohrabruju sve koji požele da dođu u Nemačku - rekao je on, preneo je „Jutarnji list“.