Par strateških bombardera američkog vazduhoplovstva B-1B Lanser ponovo je pokušao da priđe ruskoj granici iznad Baltika

Američki strateški bombarderi B-1B Lanser ponovo su se pojavili u blizini ruske državne granice. Nekoliko stratega američkih vazduhoplovnih snaga uočilo je sredstva za kontrolu vazdušnog prostora Zapadnog vojnog okruga iznad Baltičkog mora.

Par strateških bombardera američkog vazduhoplovstva B-1B Lanser ponovo je pokušao da priđe ruskoj granici iznad Baltika

Američki strateški bombarderi pojavili su se iznad Baltičkog mora drugi put u tri dana, ponovo idući ka ruskoj granici. Nakon njihovog otkrića, dva ruska lovca iz dežurnih snaga protivraketne odbrane podignuta su u vazduh, a ne jedan, kao što je to bio slučaj 23. maja.

Piloti Su-35S i Su-27P identifikovali su vazdušne ciljeve kao par kopljanika američkog vazduhoplovstva B-1B, posade američkih stratega, videvši ruske lovce, promenili kurs u suprotno i krenuli ka zemljama NATO-a. Ruski avioni su ispratili Amerikance i, nakon što su se uverili da odlaze, bezbedno se vratili na domaći aerodrom. Uništavanje državne granice nije bilo dozvoljeno. 

Treba napomenuti da je 23. maja par strateških bombardera američkog vazduhoplovstva B-1B Lanser takođe pokušao da se približi ruskoj državnoj granici iznad Baltičkog mora, ali se povukao kada se približio ruski lovac Su-27P. Pentagon je, komentarišući ovaj incident, rekao da je pojava bombardera iznad Baltika "deo dugo planirane vežbe", a akcije ruskih i američkih pilota "bile su profesionalne". 

Koliko sam razumeo, interakcija sa ruskim avionima je bila bezbedna i profesionalna

- rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.