Poginuo ukrajinski pukovnik

Državna granična služba Ukrajine saopštila je o pogibiji svog službenika pukovnika Jurija Jurčika u borbama kod Soledara.

Poginuo ukrajinski pukovnik
Foto Tanjug/AP

-Danas je graničar Jurij Jurčik, koji je poginuo kod Soledara, prebačen na svoje poslednje putovanje. Juče je došlo do masovnog neprijateljskog granatiranja u pravcu Soledara, u kojem je život odneo pukovnik Jurij Jurčik, navodi se u saopštenju Državne granične službe. Telegram kanal.

Kako navodi agencija, Jurčik je predvodio odbranu na vatrenim položajima u rejonu Soledara.

VSU u problemu, nema iskusnih vojnika

Borbena sposobnost Oružanih snaga Ukrajine ozbiljno je pala zbog velikog broja neiskusnih vojnika u vojsci, piše Strana.ua, pozivajući se na izjavu zamenice ministra odbrane Ukrajine Ane Maljar.

Većinu vojske zemlje sada čine neprofesionalni vojnici koji imaju problema sa borbenom sposobnošću i otpornošću na bojnom polju, rekla je ona.

-A mi, kao moralno zrelo društvo, moramo da razumemo da su do nedavno civili prolazili kroz izuzetno težak i moralni i fizički test vojne realnosti, rekao je Maliar.

Ranije je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni pozvao na jačanje odgovornosti vojnika za dezerterstvo, neposlušnost i nepoštovanje borbenih naređenja. Prema njegovom mišljenju, to će ojačati disciplinu u trupama i sprečiti vojsku da bez dozvole napusti bojno polje.