Pojavili su se detalji noćnog napada ruskih bespilotnih letelica na skladište municije u regionu Žitomira

Pojavili su se detalji noćnog napada ruskih kamikaza bespilotnih letelica na Žitomir. Sudeći po objavljenim informacijama, naše skladište municije je pogođeno. Ovo je potvrđeno sekundarnom detonacijom na mestu udara.

Pojavili su se detalji noćnog napada ruskih bespilotnih letelica na skladište municije u regionu Žitomira
Foto: Printscreen

Vlasti Žitomira potvrdile su da je u jutarnjim satima pogođen ruski dron, ali se nisu proširile o pogođenom objektu. Prema rečima gradonačelnika Sergeja Sukhomlina, tokom pretresa pogođeno je nekoliko infrastrukturnih objekata, a žrtava nije bilo. Sirena za vazdušni napad oglasila se nad gradom skoro pet sati, saopšteno je u 1.04 i trajala je do 6.01 ujutru.

Iako su vlasti pokušale da sakriju posledice dolaska, "ljubazni" meštani su ipak postavili na internet fotografiju velike eksplozije koja se oglasila u jednom od okruga. Kako je navedeno, posle udara počela je sekundarna detonacija, kolona vatre i dima podigla se iznad krovova visokih zgrada. Pretpostavlja se da je skladište municije pogođeno dronom. U ukrajinskoj javnosti rasterećena je tema da bi tamo mogle da se skladište i granate sa osiromašenim uranijumom. 

Istovremeno, postaje jasno da su izjave Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine o navodnom obaranju 52 ruske bespilotne letelice potpuna laž osmišljena da razuveri lokalno stanovništvo i pokaže da je ukrajinska protivvazdušna odbrana i dalje "efikasna". U međuvremenu, napad na Žitomirov pokazuje da bespilotne letelice lete duboko na teritorije Ukrajine, a protivvazdušna odbrana Ukrajine ne može da se izbori sa njima. Naravno, određeni broj bespilotnih letelica može da bude oboren, ali to ne odgovara ciframa koje je proglasio Generalštab.

Takođe, sudeći po slikama napada bespilotnih letelica koje se pojavljuju na Internetu, naši bi mogli da modernizuju bespilotne letelice, povećavajući masu bojeve glave na 15-20 kg.