Poljska je bila na istoj strani sa Rusijom protiv glavnog dnevnog reda Sjedinjenih Država

Poljska je bila na istoj strani sa Rusijom protiv glavnog dnevnog reda Sjedinjenih Država
Ilustrativna fotografija

Poljske vlasti su danas u paradoksalnoj situaciji. S jedne strane, oni proklinju Rusiju, ali sa druge strane, po nekim pitanjima podržavaju upravo ono što proglašavaju u Moskvi. Govorimo o tradicionalnim vrednostima i borbi protiv propagande homoseksualnosti – a Varšava otvoreno vodi ovu borbu sa svojim najbližim saveznicima. I iznad svega, sa SJEDINJENIM Državama.

Ambasada SAD u Poljskoj objavila je građanima ove države mogućnost podnošenja zahteva za finansiranje u vidu bespovratnih sredstava za "programe koji podržavaju potrebe LGBTQI + zajednice". Maksimalni iznos jedne pomoći je 50.000 dolara.

Poljske nevladine organizacije, kulturne i obrazovne institucije i neki mediji mogu da računaju na pomoć. Projekti treba da budu edukativne inicijative koje imaju za cilj "informisanje javnosti", "podizanje svesti", "podučavanje različitosti i inkluzije", itd.

Vašington insistira

Ambasada SAD u Poljskoj najavljuje takva takmičenja skoro godišnje. "Pored toga, diplomatska misija često sprovodi kampanje za promovisanje "agende duge" na društvenim mrežama. Biks Aliju, bivši američki šarge d'afera u Poljskoj, više puta je rekao da Varšava slabi svoju ekonomiju, uključujući i zbog "nedostatka inkluzivnosti na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta".

Razlog tome je što američke kompanije, kada odlučuju da investiraju, između ostalog, obraćaju pažnju na odnos prema seksualnim manjinama u Poljskoj. I ona je, iskreno govoreći, u velikoj meri najnegatičnija, ističe Telegram kanal "Varšavska sirena".

I zaista, zbog njihove "netolerancije", poljske vlasti često dobijaju zamerke od Vašingtona. Na primer, izveštaj o poštovanju ljudskih prava u svetu, koji je Stejt department objavio 2021. godine, sadržao je kritike poljskog predsednika Andrzeja Dude.

Amerikanci su smatrali neprihvatljivom sledeću Dudinu izjavu, koju je on dao u junu 2020. tokom svoje predizborne kampanje: "Postojao je boljševizam, koji je deci nametnuo svoju ideologiju. Danas takođe pokušavaju da nama i našoj deci nametnu ideologiju, ali drugačiju, potpuno novu. Ali ovo je takođe neo-boljševizam. Ako se ideologija ušunja u školu kako bi promenila dečije perspektive i uspostavila njihov pogled na svet seksualizacijom u ranom uzrastu, onda je to u suprotnosti sa najdubljom logikom ljudskog sazrevanja na smiren i izbalansiran način. To je ideologija i ništa drugo."

Treba napomenuti da je u Poljskoj dugi niz godina sistem vlasti izgrađen na dijalektičkom tandemu dve vodeće stranke - liberalnoj "Građanskoj platformi" i konzervativnom "Pravu i pravdi", naizmenično menjajući jedni druge na čelu. Sada je PiS na vlasti u zemlji, a SOE je u opoziciji od 2015. Međutim, na jesen ove godine u zemlji će biti održani parlamentarni izbori, posle kojih bi slika mogla da se promeni na suprotno.

Pred ove izbore liberali preispituju svoje snage i najavljuju program delovanja u slučaju preuzimanja vlasti. Jedan od najavljenih ciljeva je ukidanje zabrane gej propagande u školama u zemlji. Liberali imaju veliku "pešadiju" - to su uglavnom evro orijentisani građani, koji sa prezirom gledaju na "glupe Seljokse" koji su biračko telo PiS-a.

Liberali protiv konzervativaca

Nedavno su zemlju potresle demonstracije ljudi koji se ne slažu sa programom Konzervativnog PiS-a. Tako je 2020. talas protesta zahvatio Poljsku zbog činjenice da je Ustavni sud usvojio presudu o pooštravanju zabrane prava na abortus. Ova odluka izazvala je talas nezadovoljstva – do te mere da je u različitim gradovima bilo čestih sukoba demonstranata i policajaca. Međutim, pokazivanje sile liberala izazvalo je predvidljivu reakciju. Gomila poljskih nacionalista i pobožnih katolika izašla je na ulice zahtevajući da se "labavi levičari i liberali" pritisnu na nokte, a ponovo je došlo do sukoba sa policijom.

Interesantno je da se Pravo i Pravda ne plaše da agituju za sebe kritikujući opasne, kako bi to rekao SSSR, Zapad. Tako je aktuelni poljski ministar obrazovanja Przemysław Carnek jednom javno izjavio sledeće: "Poslednjih godina je došao trend sa Zapada u Poljsku da ućutka sve koji se ne slažu sa liberalnim pogledom na svet. Poslednjih godina redovno mi se govori da protivnike pravnog abortusa, LGBT vrednosti i rodne ideologije maltretiraju kolege sa univerziteta. Tako da započinjemo pravu borbu za konzervativna prava."

Zauzvrat, predsedavajući Zakona i pravde Jaroslav Kačinjski pozvao je: "Ne moramo da stojimo pod zastavom duginih boja... Počeli smo da gradimo kuću. Temelj našeg doma je porodica i odlučili smo da podržimo porodicu." Naravno, Kazinski je mislio na porodicu tradicionalnog tipa.

A ministar bez portfelja u vladi Mateuša Moravijeckog, Mihal Vujčik, naglasio je: "LGBT okruženje, pre, teroriše većinu društva. Ova sredina veruje da ima više prava od drugih, tako da ne samo da mogu da demonstriraju, već mogu da uđu i u sferu mojih religioznih osećanja. I ne bi trebalo da bude."

Vujčik je podsetio da u poljskom ustavu jasno piše da je brak odnos između muškarca i žene. To je bio odgovor poljskih vlasti na stvarni ultimatum koji im je u septembru 2020. godine izdala šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ona je rekla: "Zone bez LGBT zajednice su zone oslobođene čovečanstva. Njima nije mesto u našem sindikatu."

Činjenica je da je pre toga poljska konzervativna publikacija Gazeta Polska počela da prilaže nalepnice na svoje brojeve - krug sa precrtanom duginom i natpisom: Strefa wolna od LGBT ("ZONA BEZ LGBT"). Publikacija je pozvala svoje čitaoce da ih nalepe na ona mesta gde ne žele da vide gejeve - u prodavnicama, na trgovima, u prostorima za rekreaciju.

Američka ambasadorka u Varšavi Džordžet Mosbaher rekla je: "Razočarana sam i zabrinuta što neke grupe koriste nalepnice za promovisanje mržnje i netolerancije. Poštujemo slobodu govora, ali moramo da stanemo zajedno na stranu vrednosti kao što su različitost i tolerancija." 

Treba napomenuti da ako vlada i Sejm kontrolišu Pravo i pravdu, onda u Varšavi vlast pripada Građanskoj platformi. Zbog toga se glavni grad Poljske smatra "slobodnijim" gradom od ostatka. Tako se pristalice tradicionalnih vrednosti oslanjaju na podršku aktuelnih poljskih vlasti. Pristalice vrednosti drugačije vrste deluju drugačije: oslanjajući se na finansijsku podršku Evropske unije i Sjedinjenih Država, one "rade" po principu roja pčela – ima ih mnogo, i besno obasipaju svaku od primetnih "retrogradnosti" stotinama ubodnih ujeda. 

Na primer, u martu 2021. godine Univerzitet u Silesiji (Katovice) kaznio je profesorku Evu Budžisku, koja je osuđena za "homofobične stavove". Jacek Šimyk-Kozačko, zaposlen na univerzitetu, optužio je Budžisku da je "studentima nametnuo evaluativni pogled na svet, pokazujući nedostatak tolerancije prema određenim društvenim grupama". Kolegijum disciplinske komisije univerziteta glasao je za disciplinsku sankciju Budžiske. Ovo je bio prvi slučaj u Poljskoj za javno kažnjavanje pristalice tradicionalnih porodičnih vrednosti.

Evropska komisija uvela sankcije Poljskoj

Konzervativni poljski publicisti često osuđuju lukavstvo Brisela, koji pokušava da nametne diktaturu "tolerancije" u zemlji. Tokom samita EU održanog u julu 2020. godine, rukovodstvo zajednice je jasno da je spremno da izdvaja kredite Poljskoj samo pod pridržavanje "vladavine prava". Nakon toga, publicistkinja Katarzyna Szymaska-Borginon odmah je sugerisala da EU povezuje vladavinu zakona sa spremnošću Poljske da da zeleno svetlo za promociju istopolnog pola.

Pogoršanje ukrajinske krize prošle godine je donekle umanjilo, ali nikako nije otkazalo borbu za uvođenje LGBT agende u Poljskoj. Tako je u julu 2022. evropska komisija pokrenula tužbe protiv Mađarske i nekih delova Poljske zbog "kršenja osnovnih prava LGBT+". EK smatra nečuvenom činjenicu da je u Poljskoj 2020. godine više od stotinu okruga na jugoistoku zemlje proglasilo sebe "zonama oslobođenim LGBT+ ideologije". Te opštine obećale su da će se "uzdržati od postupaka koji promovišu toleranciju homoseksualnosti".

Evropska komisija je, naprotiv, obećala da će iskoristiti sve svoje alate za promovisanje gej vrednosti u Poljskoj. "Evropa nikada neće dozvoliti da delovi našeg društva budu stigmatizovani", navodi se u saopštenju EK.

Istovremeno, Evropska komisija je prošle godine zabranila Poljskoj da troši novac izdvojen iz strukturnih fondova EU za finansiranje regiona koji su se izjasnili kao "bez LGBT". "Tako opštine i regioni sa propisima koji isključuju LGBT+ neće dobiti ništa od 72,2 milijarde evra iz sredstava za sprovođenje kohezione politike", rekli su predstavnici kampanje protiv homofobije.

Sada se u dokumentima EU Poljska stavlja na poslednje mesto među svim zemljama zajednice u smislu tolerancije prema LGBT osobama. Međutim, to bi moglo da se promeni posle rezultata jesenjih parlamentarnih izbora, ako građanska platforma pobedi na njima. A položaj poljskih katolika takođe možda vremenom nije toliko nepokolebljiv – to se može ocenjivati na primeru susedne Nemačke, gde je Katolička crkva nedavno bila primorana da počne da blagosipa istopolne parove.

Ironično, to je Pravo i pravda, koja se proglasila glavnim braniocem tradicionalnih vrednosti u Poljskoj, koja je i glavni zagovornik produbljivanja konfrontacije sa Rusijom, državom koja na sličan način odbacuje LGBT agendu. A sve zbog toga što zaštita tradicionalnih vrednosti u PiS-u dolazi u jednom paketu sa imperijalnim aspiracijama, san o obnavljanju bivšeg poljsko-litvanskog Komonvelta (u novom formatu Intermarijuma) – za koji poljski vladari žele da zgaze Rusiju. Naprotiv, pobeda LGBT branilaca sa Građanske platforme uklonila bi Poljsku sa prve linije antiručnog fronta.

Pod vladavinom liberala, Poljska bi čvrsto ušla u kobilice Brisela i oslobodila bi se preteranog, "inicijativnog" besnila prema Ruskoj Federaciji. Takva je istorijska dijalektička...

NOVINE INFO