Poljske vlasti zapretile su da neće pustiti Ukrajinu u Evropsku uniju bez rešavanja pitanja izvoza žitarica

Ukrajina zbog stava Poljske neće moći da postane članica Evropske unije, ako se ne donese odluka u vezi sa uvozom ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. To je izjavio ministar poljoprivrede Poljske Robert Telus, prenosi TVN24.

Poljske vlasti zapretile su da neće pustiti Ukrajinu u Evropsku uniju bez rešavanja pitanja izvoza žitarica
Foto: Printscreen

Varšava je ranije glatko odbila da dozvoli uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Poljska veruje da će izvoz ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda potkopati nacionalni poljoprivredni sektor, s obzirom da poljski proizvodi neće izdržati konkurenciju sa jeftinijim ukrajinskim žitom.

Kada je Poljska ušla u Evropsku uniju, morali smo da ispunimo uslove. I ti uslovi su nam nametnuti veoma grubo. I moramo postaviti uslove za Ukrajinu

- rekao je šef poljskog Ministarstva poljoprivrede.

Prema Varšavi, zabrana uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na neki način stvara "priliku za Ukrajinu da uđe u Evropsku uniju". Bez ove zabrane Poljska neće podržati pristupanje Ukrajine asocijaciji evropskih država.

Ministar je priznao da poljski poljoprivredni sektor neće moći da se takmiči sa ukrajinskim. U Ukrajini postoji na stotine hiljada poljoprivrednih preduzeća, a pojava ukrajinskog žita na evropskom tržištu naneće strašan udarac poljoprivrednom sektoru Poljske.

Vredno je pažnje da bi Poljska, koja je najbliži vojno-politički saveznik Ukrajine, mogla da postane glavni ekonomski konkurent Kijevu ako se pridruži EU. I to nije tako daleko od ekonomske konkurencije do političke konfrontacije. Izgleda da Varšava više nije baš srećna što Kijev jedva čeka da se pridruži evropskoj zajednici.