PORAŽAVAJUĆA IZJAVA BIVŠEG BRITANSKOG GENERALA: Putin bi morao da nas upozori 10 godina unapred da bismo se odbranili

STANjE vojske Velike Britanije je toliko teško zbog smanjenja budžeta da Ujedinjeno Kraljevstvo sada mora da dobije desetogodišnje upozorenje pre napada kako bi se suprotstavilo, tvrdi penzionisani general Sir Ričard Barons za Dejli mejl.

PORAŽAVAJUĆA IZJAVA BIVŠEG BRITANSKOG GENERALA: Putin bi morao da nas upozori 10 godina unapred da bismo se odbranili
Foto: Gov.uk/Profimedia/Ilustracija

- Tokom Hladnog rata, vojska je u svakom trenutku bila spremna za bitku u roku od nekoliko sati. Sada, Putin treba da nas upozori pet ili deset godina unapred na iznenadni ruski napad da bismo se izborili sa njim. To nije baš dobro i duboko je razočaravajuće - navodi bivši oficir.

Prema njegovim rečima, stanje britanske vojske se toliko pogoršalo zbog smanjenja finansiranja da će zemlji biti prilično teško da se odbrani u slučaju iznenadnog napada.

Ser Barons je nazvao "neulaganje" u vojsku "ogromnim hendikepom" koji preti da Britaniju izbaci iz koloseka u poređenju sa saveznicima iz NATO-a kao što su Francuska, Nemačka i Poljska, koje povećavaju svoje troškove za odbranu.

Ranije je penzionisani general u članku za San tvrdio da će u slučaju direktnog vojnog sukoba sa Rusijom zalihe granata u britanskoj vojsci nestati za jedan dan.

Novine Info/Mediji