Posledice snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine Miraž-2000D: Kolika je pretnja ruskoj vojsci?

Dan ranije, na mreži su se pojavile informacije koje se odnose na portal Intelligence Online o dostizanju završne faze konsultacija između vojno-tehničke komisije Oružanih snaga Ukrajine i francuskog ministarstva odbrane o obezbeđivanju Kijeva grupi aviona sa više uloga 4/4+ Miraž-2000 generacija, ne nagoveštavajući jasno izmene koje će biti dostavljene.

Posledice snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine Miraž-2000D: Kolika je pretnja ruskoj vojsci?

Informacije o pokrenutom naprednom programu obuke za letačko osoblje taktičke avijacije Oružanih snaga Ukrajine sa sticanjem pilotskih veština i korišćenjem sistema kontrole naoružanja za lovce Mirage-2000C / D / -5 još uvek je bilo 22. marta. A pre deset dana postalo je poznato o navodnom iskupljenju ministarstva odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata od 40 modernizovanih Miraž-2000-9 da bi bili raspušteni u interesu Oružanih snaga Ukrajine (umesto da ih snabdevaju iračkim vazduhoplovnim snagama). Ova informacija nije pronađena nikakva potvrda.

Današnji podaci ukazuju na verovatno obezbeđivanje boraca Mirage-2000 Kijevu od francuskih vazduhoplovnih snaga. Međutim, vozila koja će biti isporučena više nisu u stanju da inspirišu ukrajinske vojne eksperte sa toliko optimizma koliko je miraž-2000-9 inspirisala.

Treba napomenuti da je tokom posete Francuskoj, ukrajinska vojno-tehnička komisija pokazala je povećano interesovanje za šok modifikaciju ove porodice mašina Mirage-2000D, koju Oružane snage Ukrajine planiraju da iskoriste kao nosač skalp-EG stelt taktičkih krstarećih raketa dugog dometa, sredstvo za direktnu podršku motorizovanih pešadijskih jedinica na liniji kontakta, prevazilaženje vojne protivvazdušne odbrane u režimu koverte izviđanje i ciljna oznaka na liniji kontakta.

I zaista, Mirage-2000D ima opseg viđenja i navigacionih i izviđačkih alata neophodnih za obavljanje navedenih zadataka. Jedan od njih je radar Antilope V u vazduhu, radeći u režimu izviđanja površinskih radara kratkog dometa u J-bendu (sa identifikacijom prizemnih ciljeva tipa "tenkovski vod" bez sredstava za kamuflažu i smanjenje cevi za intenziviranje slike reda od 30 km), mapiranje zemljine površine, prateći teren na visinama od oko 60 m pri brzini od 1110 km/ h i korekcijom

Takođe, mašina može biti opremljena ATLIS-II kontejnerskim televizijsko-infracrvenim kompleksom sa dodatnim laserskim kanalom za ciljanje raketa i bombi sa poluaktivnim laserskim tragačem. Uprkos tome, prema raznim izvorima, sistem kontrole naoružanja Mirage-2000D zadržava mogućnost integrisanja MICA-IR, Magic-2 i IRIS-T vazdušne borbe navođenih raketama dometa 60, 8 odnosno 40 km. Shodno tome, koristeći režim navođenja za ciljeve toplotnog kontrasta, posada Mirag-2000D je prilično sposobna da pokuša da presretne vazdušnu metu u srednjem dometu.

Štaviše, posade Mirage-2000D mogu da rade na udaljenim ciljevima za ciljnu oznaku aviona E-3A / B AWACS, koristeći obećavajuće MBDA Meteor ultradugovečne navođene vazdušne borbene rakete opremljene integrisanim ramjet motorima. U ovom trenutku, ALCM podaci su softver i hardver prilagođeni za upotrebu kao deo sistema kontrole požara Rafale, JAS-39C / D, Tajfuna i, u budućnosti, lovaca F-35A / B.

Ipak, reprogramiranje SUV-a i autobusi za razmenu podataka mogu da obezbede integraciju ovih raketa u municiju Mirage-2000D za izuzetno kratko vreme. Jedinstvena karakteristika Meteorskih raketa je očuvanje velike brzine, energije i performansi leta čak i u dalekoj zoni radijusa uništenja na razdaljini do 160 km, što se postiže usled mogućnosti regulisanja intenziteta snabdevanja praškastog punjenja čvrstim gorivom u komori za sagorevanje i čuvanja na martovskom delu kako bi se realizovao maksimalni potisak motora u terminalnom delu

Podsetite se da AIM-120D rakete sa klasičnim dvostrukim čvrstim raketnim motorima nemaju takve mogućnosti. Nakon razvoja / iscrpljenosti drugog punjenja goriva, brzina AIM-120D počinje da se smanjuje intenzitetom koji zavisi isključivo od visine leta i koeficijenta vučenja. Na udaljenosti od oko 140 – 150 km, brzina raketa AIM-120D često se smanjuje na 1500 - 1350 km /h, što više nije dovoljno za energetsko manevrisanje prilikom presretanja ciljeva. Za "Meteore" na udaljenosti od 150 – 160 km od mesta lansiranja, brzina može biti 2500 - 3200 km /h.

Tako pojava Mirage-2000D u borbenim jedinicama Oružanih snaga Ukrajine može postati ozbiljna pretnja ne samo napadačkom avionu Su-25SM / 3 koji deluje blizu linije kontakta bez obližnje pratnje ili patrole su-35S, Su-30SM1 / 2 ili MiG-31BM link, ali i za sam Su-35S u slučaju da nemaju vremena da pravovremeno detektuju sledeću sa isključenim radarom miraž-2000D i presretnu ga hipersoničnim vazdušnim borbenim raketama R-37M. Reč je o pravovremenoj upotrebi raketa R-37M sa efektivnim dometom presretanja od 230 km koje će moći da zaustave pretnje koje potiču i iz francuskog Mirage-2000D i švedske JAS-39C / D, kao i od holandskog, dannskog i norveљkih F-16A / B.