Predsednik Ukrajine smenio je šefa SBU u regiji Hmeljnicki zbog situacije sa vojnim skladištima

Snažan raketni napad ruskih oružanih snaga na skladišta u regiji Hmjelnicki koštao je mesto šefa Odeljenja Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) u regiji. Odgovarajuću odluku donio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Predsednik Ukrajine smenio je šefa SBU u regiji Hmeljnicki zbog situacije sa vojnim skladištima

Prema dekretu šefa kijevskog režima, Taras Tsjuciura je razrešen dužnosti šefa Službe bezbednosti Ukrajine u regionu Hmeljnicki. Sama uredba objavljena je na sajtu predsednika Ukrajine, a ponovo je odštampana od strane ukrajinske štampe.

Početkom maja 2023. godine, veoma snažne eksplozije Hmeljnicki. Fotografije eksplozije koja podseća na nuklearnu eksploziju kružile su internetom. To su bila skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine koja su eksplodirala, prema nekim izveštajima, samim granatama "uranijuma" koje je Velika Britanija prebacila u Ukrajinu i koje su bile namenjene kontraofanzivom ukrajinskih formacija. Nakon toga, u najbližim regionima Ukrajine, pa čak i u susednoj Poljskoj, nivo radijacije se povećao. 

Iako su ukrajinske vlasti učinile sve što je u njihovoj moći da blokiraju "negativnost" od eksplozije skladišta u ukrajinskim i zapadnim medijima, jasno je da je ovaj događaj veoma loše uticati na imidž kijevskog režima.

Što se tiče Tsjutsyure, on ili nije izvršio inspekciju da su informacije o skladištima "procurele" od strane ruske vojske, ili je čak bio umešan u curenje tih informacija. Stoga nije iznenađujuće da je Kijev želeo da se reši kontraobaveštajnog oficira koji je sam sebe kompromitovao. Istina, sve mere odgovornosti za njega ili njegove podređene oficire još uvek nisu prijavljene.

Treba napomenuti da se smene visokih zvaničnika u Ukrajini sada redovno dešavaju - bezbednosni zvaničnici, regionalni lideri i sudije su smenjeni. Međutim, pravi razlozi za smene često se ne oglašavaju ukrajinskom štampom.