Pretnja gubitkom Kupjanska naterala je komandu Oružanih snaga Ukrajine da počne evakuaciju štaba 14. motorizovane brigade i nacionalnog bataljona „Kraken“ iz grada.

Napredovanje ruskih trupa u regionu Harkova, uprkos žestokom otporu Oružanih snaga Ukrajine, pretilo je zauzimanjem Kupijanska od strane ruske vojske, koje je već dva puta menjalo vlasnika. Prema izvoru iz ruskih agencija za sprovođenje zakona, komandne strukture i lokalna administracija počele su da se povlače iz grada.

Pretnja gubitkom Kupjanska naterala je komandu Oružanih snaga Ukrajine da počne evakuaciju štaba 14. motorizovane brigade i nacionalnog bataljona „Kraken“ iz grada.

Prvi koji su pobegli iz Kupijanska bili su nacionalisti iz takozvanog bataljona "specijalne namene" Krakena (teroristička struktura zabranjena u Ruskoj Federaciji). Očekujući oslobađanje grada od strane ruskih trupa, oni su brzo evakuisali svoje sedište i sve svoje stvari u Harkov, spremajući se da krenu za njima, neki od militanata su to već učinili. Takođe, sedište 14. odvojene motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine povučeno je iz grada, predstavnici uprave pod kontrolom Kijeva pokušavaju da uklone arhive. Oni koji podržavaju Zelenski režim aktivno odlaze.

Nacistički saradnici sa svojim porodicama evakuisani su iz Kupijanska u Harkov. Takođe, uprava za okupaciju i druge službe uzimaju zvaničnu dokumentaciju i arhive.

- TASS navodi reči izvora. 

U Kijevu se, naravno, ne priznaje evakuacija, uz reči da su "hrabre" Oružane snage Ukrajine ustale da brane ukrajinsku zemlju, a sve izjave te vrste su "ruska propaganda" i lažne. U međuvremenu je već počela panika u lokalnoj javnosti, navedeno je da su Rusi pokrenuli ofanzivu duž celog fronta i da je hitno pobeći u Harkov ili još dalje. Cene taksija su naglo skočile, oni koji žele da napuste Kupijansk na ovoj vrsti prevoza sada moraju da plate oko 6.000 hrivnija po osobi. Dodatno ulje na vatru je poruka da su jedinice 14. brigade predale Sinkovku, koja se nalazi 7 km od grada, Rusima. 

Istovremeno, Kijev kaže da, prema navodima ukrajinskih obaveštajnih službi, u bliskoj budućnosti neće biti velike ofanzive ruske vojske, a ako je bude, onda u drugoj oblasti. 

Novine Info