„PRISTUP ZAPADA PREMA UKRAJINI JE DESTRUKTIVAN“: Putin pozvao Berlin da preispita svoj stav

RUSKI predsednik Vladimir Putin danas je u telefonskom razgovoru rekao nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da je pristup i stav Nemačke i Zapada prema Ukrajini „destruktivan“ i pozvao Berlin da preispita svoj odnos, saopštio je Kremlj.

„PRISTUP ZAPADA PREMA UKRAJINI JE DESTRUKTIVAN“: Putin pozvao Berlin da preispita svoj stav
Foto: Tanjug

- Preplaviti Ukrajinu oružjem je destruktivna politika - naveo je ruski lider u razgovoru sa Šolcom, prenela je agencija TASS

On je dodao da se to isto može reći i povodom toga što zapadne zemlje, uključujući Nemačku, obučavaju ukrajinske vojnike.

Prema rečima Putina, zbog svega toga, kao i obimne finansijske podrške Ukrajini, kijevski režim odbacuje i samu ideju o pregovorima.

Kako su preneli ruski mediji, Putin je rekao i da bi Rusiji trebalo dozvoliti da učestvuje u istragama, kako je naveo, terorističkih napada na gasovod Severni tok u Baltičkom moru.

- Jednočasovni razgovor bio je posvećen ruskoj agresiji i njenim posledicama - preneo je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.

On je preneo da je kancelar Šolc osudio posebno ruska bombardovanja civilne infrastrukture u Ukrajini i ponovio odlučnost Nemačke da pomogne Ukrajini u osiguranju odbrane protiv ruske agresije.

Kancelar je, naveo je Hebeštrajt, insistirao u razgovoru sa Putinom da treba što pre da dođe do diplomatskog rešenja, u šta spada i povlačenje ruskih trupa.

Hebeštrajt je preneo da su nemački kancelar i ruski predsednik razgovarali i o globalnoj situaciji u vezi namirnica, koja je, zbog ruske agresije, krhka.

Oni su, kako ukazuje, podvukli važnu ulogu nedavno produženog sporazuma o žitaricama.
Šolc i Putin su dogovorili da i dalje ostanu u kontaktu. 

Novine Info/Tanjug