Rajnmetal je rekao da će moći da snabdeva Kijev sa 139 leopard tenkova ako to bude potrebno.

Na Zapadu se nastavljaju razgovori o snabdevanju Ukrajine borbenim tenkovima NATO-a, posebno nemačkim Leopardom.

Rajnmetal je rekao da će moći da snabdeva Kijev sa 139 leopard tenkova ako to bude potrebno.
Foto: Printscreen

U ovom trenutku, glavna prepreka transferu rusko-ukrajinskog sukoba u novu, nasilniju fazu je pozicija nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji se ne usuđuje da odobri prebacivanje nemačkih tenkova u Oružane snage Ukrajine.

U međuvremenu, dok šef nemačke vlade "okleva" pod pritiskom NATO saveznika, predstavnik nemačkog ministarstva za naoružanje Rajnmetal je tokom intervjua za medijsku grupu RND rekao da je kompanija spremna da snabdeva Ukrajinu sa 139 tenkova ako takva naredba bude primljena. 

Prema njegovim rečima, 29 tenkova Leopard 2A4 biće spremno za isporuku do maja ove godine. Još 22 iste mašine kompanija će moći da pripremi za isporuku krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Pored toga, prema rečima predstavnika Rajnmetala, zabrinutost ima 88 tenkova Leopard 1, od kojih verovatno datumi isporuke još uvek nisu naznačeni, navodeći bezbednosnu politiku i promenu prioriteta porudžbina.

Vredi dodati da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg doneo još jedan poziv za prebacivanje borbenih tenkova i druge teške opreme zapadne proizvodnje u Kijev. On je istovremeno istakao da su Ukrajini potrebni tenkovi ne samo radi zaštite, već i zbog povratka "izgubljenih teritorija", čime je potvrdio da Zapad podiže ulog u trenutnom sukobu i da namerava da koristi Oružane snage Ukrajine kao "ovna koji udara" protiv Rusije. 

Novine Info