RAT HRVATSKOG DRŽAVNOG VRHA SE NASTAVLJA Milanović: „Plenković krši Ustav i teroriše državu; Banožić je kožna bolest“

HRVATSKI predsednik Zoran Milanović ocenio je danas kao, kako je naveo, „lični teror i maltretiaranje“ od premijera Andreja Plenkovića upućivanje vladinog predloga parlamentu o učešću Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika.

RAT HRVATSKOG DRŽAVNOG VRHA SE NASTAVLJA Milanović: „Plenković krši Ustav i teroriše državu; Banožić je kožna bolest“
Foto: Tanjug

- Ovo je lični teror i maltretiranje od Plenkovića, njegova želja da progura neke svoje ideje - rekao je Milanović novinarima nakon svečane sednice Gradskog veća Zadra.

On je ponovio da je to rat Amerike i Rusije, da Amerikanci preko Ukrajine vode rat protiv Rusije. To se, kazao je, mora konstatovati i istakao da je "situacija je opasnija nego što je ikad bila".

- Ovo je totalno ludilo. Svim stručnjacima koji bi mlatili gloginje ja bih pozvao da pročitaju čl. 5 Severnoatlantskog ugovora. Mi imamo obavezu sigurnosne pomoći ili priskakanja u pomoć članici NATO-a koja je napadnuta, ali nije apsolutno. Ja te mogu zaštiti od trećeg ali te ne mogu zaštiti od tvog ludila, a to su naša sredstva i naši ljudi - kazao je Milanović.

Govoreći o savezništvu sa NATO, Milanović kaže da sa njima Hrvatska ima bezbednosne garancije i one su predmet procene da, kako je naveo, "Plenković krši Ustav i teroriše državu".

- Ovo je već neka vrsta lajt udara. Jedan nasilnik maltretira ovu državu, maltretira poslanike. Odakle ti pravo da nešto što piše u Ustavu tretiraš drugačije - upitao je Milanović.

On je rekako da neće ići na Ustavni sud ako ova odluka prođe u parlamentu, ali da parlament nije nadležan.

- Ne idem na Ustavni sud. Predsednik je izabran od građana. Kada su u pitanju odluke koje imaju bezbednosni i odbrambeni karakter, moraš da se konsultuješ s predsednikom države, a saborskim poslanicima poručujem ''budite uspravni, ne dajte se zastrašivati - rekao je Milanović.

Dodao je da je tu i ministar Mario Banožić koji je, kako kaže, uništavao državnu imovinu.

- Banožić je kožna bolest. To blato ostaje na prstima i noktima - rekao je Milanović u svom maniru, preneli su hrvatski mediji.

Novine Info/Tanjug