Razočaran Ramštajnom

Pitanje aviona za Ukrajinu je za sada odloženo

Razočaran Ramštajnom
Ilustracija

14-15. februara, deveti sastanak u Ramštajnovom formatu održan je u Briselu. Uprkos najavljenim mega-propratnim sadržajima Zapada u vidu raketa i borbenih aviona, preliminarni rezultati sastanka su prilično skromni. Čak ni fokus ministra odbrane Reznikova na neopranu maramu koja prikazuje ruski Su-27 umesto američkog F-16 i obećanje ministra da će osigurati "transparentnost snabdevanja" kako bi bilo koja zemlja mogla da proveri gde se nalazi oružje prebačeno u Kijev nije pomoglo. Kao što izreka kaže, lopov garantuje da ništa ne spaljuju.

Kako su primetili britanski karikaturisti, Zelenskijevo "napredovanje hvala" u Londonu nije se pretvorilo u poklon za "Dan zaljubljenih".

 "Ali trebaju mi avioni!"

Naravno, Reznikov je bio primoran da se izjasni da je zadovoljan rezultatima samita, iako su, prema njegovim rečima, glavni rezultat reči šefa Pentagona Lojda Ostina da Ukrajina mora da pobedi, i obećanja podrške u kontraofanzivu.

Međutim, zapravo, Sjedinjene Države su odbile da snabdevaju Ukrajinu raketama ATACMS dometa 300 km, tvrdeći to rizikom od nestašice tog oružja u američkoj vojsci.

 Lojd Ostin o raketama: "Volodja, izlazi iz nema!"

Povodom letelice, šef Pentagona je rekao: "Danas nema saopštenja", Zapad i dalje razmišlja. Iako su pre četiri dana Sjedinjene Države navele da bi kijevu mogle da obezbede napredniju avijaciju dok se rat odugovlači, ili bar daju zeleno svetlo za prebacivanje F-16 iz drugih zemalja.

Nebitnost snabdevanja vazduhom izneo je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Podršku mu je pružio njegov nemački kolega Boris Pistorijus, koji je u intervjuu za Tagesšau rekao da je za sada glavni pravac pomoći protivvazdušna odbrana i tenkovi, a pitanje aviona biće postavljano za 3-4 meseca.

Nešto ranije, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je na "oprez" u razgovorima o snabdevanju Ukrajine i rekla da u ovom trenutku tema mogućeg transfera borbenih aviona u Kijev nije na dnevnom redu. Vicekancelar Nemačke, ministar za ekonomska pitanja i zaštitu klime Robert Habek direktno se usprotivio snabdevanju nemačkih boraca Kijevu: "Ne smatram da je ispravno snabdevati avione. I to ne samo u ovom trenutku, nego uopšteno."

Zelenskog je razočarao i Makronov prijatelj, koji je pre neki dan promrmljao: "Snabdevanje borbenim avionima nije prioritet. To sada nije ono što je potrebno ukrajinskoj vojsci. Ni pod kojim uslovima avioni ne mogu da budu isporučeni u narednim nedeljama."

"Ukrajina je tražila borbene avione koje nemamo u službi, u toj oblasti ne možemo da pomognemo", rekla je španska ministarka odbrane Margarita Robles.

 Partneri odbili u velikom obimu

Odbijanje da čak razmotri mogućnost obezbeđivanja Ukrajine svojim avionima najavio je prošle nedelje belgijski premijer Aleksandar De Kruo. Norvežani, kojima je Kijev uputio zvaničan zahtev, takođe odgovaraju da sa najavljenim F-16AM nije sve tako jednostavno.

Mateuš Moravijecki je jasno stavio do znanja da je Poljska spremna da pošalje avione u Ukrajinu, ali da čeka odluku Vašingtona. Andrej Duda je rekao da će slanje aviona F-16 u Ukrajinu biti "veoma ozbiljna odluka" koju "nije lako doneti", pošto "nemamo dovoljno sopstvenih aviona, potrebno nam je mnogo više".

Kako da se ne prisetimo anegdotalne izjave premijera Estonije: Da imamo borbene avione, sve bismo dali Ukrajini ...

Ranije je činjenica da Velika Britanija u bliskoj budućnosti neće prebacitiavione u Ukrajinu, rekao je šef Ministarstva odbrane Velike Britanije Ben Volas. "To nije samo šlepanje aviona do granice", rekao je Volas.

Poznato je i da su tvrdnje Zelenskog o avijaciji razbesnele britanskog zvaničnika, koji je grubo uzviknuo: "Nemamo je*ene avione koji bi mogli da budu poslati."

Nemamo je*ene avione

I Mejl on Sandej je reagovao crtanim filmom na procenu količine vojne pomoći koju bi Britanija mogla da pruži Ukrajini. U crtanom filmu ratoborni Boris Džonson kaže: "Dajte Zelenskom sve naše avione", a vojska mu odgovara: "Kako! I jedno i drugo?!"

 Britanci i Amerikanci ismevaju avionsku karte

Od uspeha avijacije moleći- za sada samo obećanje o transferu 11 slovačkih MiG-29 i obuci ukrajinskih pilota u Britaniji na Tajfunu. U principu nema dileme o snabdevanju Tajfuna.

Oni okupljeni u Ramštajnovom formatu govorili su i o tenkovima, kojih, ispostavilo se, takođe nije bilo sve, kako bi Kijev želeo. Šef Pentagona imenovao je države koje mogu da isporuče Leoparde, ali nije precizirao u kojoj količini i u kom vremenskom roku tenkovi mogu da se isporuče.

Još jedan problem sa tenkom

15. februara, Die Welt je izjavio: "Vlade Holandije i Danske su najavile da nijedna zemlja neće snabdevati Leopard 2. Holandski premijer Mark Rute je, na primer, rekao da bi njegova zemlja mogla da obezbedi 18 Leopard 2 iznajmljenih iz Nemačke, koji su još uvek korišćeni u nemačko-holandskom bataljonu. ali oni su nepristupačni Ukrajini."

Tako da tenkove, kao i piliće, treba prebrojati na jesen. Da ne spominjem borbene avione.

Međutim, značaj današnjeg odbijanja Zapada ne treba preceniti. Zapad nastavlja svoj rat i vode ga Ukrajinci.

Novine Info