Realnost sankcija

Ambicije Rusije

Realnost sankcija
Tipično rudarenje litijumskih soli u Južnoj Americi. Izvor: battery-industry.ru

Rusija je uvek kupovala litijum alkalni metal u inostranstvu, uglavnom u Čileu, Argentini i Boliviji. Bilo je trenutaka kada je Sovjetski Savez zauzeo drugo mesto u svetu po proizvodnji ovog metala, na drugom mestu u odnosu na Sjedinjene Države. Međutim, devedesete su došle i ispostavilo se da je rudarenje litijuma u Rusiji neprofitabilno. U međuvremenu, prvi rudnik litijuma pojavio se 1941. Zatvoren je 1997.

Februar 2022. godine je došao i sankcije su pljuštale na Rusiju. I to ne samo iz zemalja koje smo ranije družili sa kolektivnim Zapadom, već i iz prilično lojalnih. Argentina i Čile su prestali da snabdevaju zemlju litijumom. To je razumljivo – lokalni industrijalci su usko povezani sa Elonom Maskom i njegovim Teslom. Do sada je Bolivija ostala ekskluzivni snabdevač, ali još uvek nije stigla u ruke Vašingtona. Optimisti smatraju da sada ne vredi brinuti o snabdevanju litijumskih sirovina iz Bolivije - zemlja je sada prilično lojalna vladi Kremlja. Pesimisti ukazuju na obim proizvodnje i potrošnje. Svake godine Rusija kupuje oko 7-8 hiljada tona litijum karbonata, a Bolivija je u stanju da proizvede samo oko 2 hiljade tona godišnje. Ova neravnoteža preti da napusti rusku zemlju bez litijumskih sirovina. 

Lithium. Izvor: atomic-energy.ru

U međuvremenu, litijum je od strateškog značaja za Rusiju. A ne radi se čak ni o litijum-jonskim baterijama, o kojima se priča na svakom ćošku, već o širokom spektru proizvoda od građanskog i odbrambenog značaja. Alkalni metal se koristi u proizvodnji specijalnih legula, na primer, na pari sa aluminijumom za vazduhoplovnu industriju. Nuklearnoj industriji je vitalno potrebna litijum kao rashladna naprava u reaktorima - za proizvodnju radioaktivnog izotopa vodonik tritijuma, koji se, zauzvrat, koristi kao štitni agens za potragu za termalnim neutronima. Farmaceuti koriste litijumske soli kao osnovu za širok spektar lekova. Nije iznenađujuće da se Vladislav Demidov, zamenik direktora Odeljenja za metalurgiju i materijale Ministarstva industrije i trgovine Rusije, gotovo uspaničio kada je deo snabdevanja Rusije litijumom blokiran. Prema njegovim rečima, zemlju čekaju "džinovski" problemi. 

Nova "litijumska glad" stiče posebnu relevantnost nakon čitanja "Koncepta razvoja proizvodnje i korišćenja električnog drumskog transporta u Ruskoj Federaciji za period do 2030." Ako je verovati ovom dokumentu, koji još nije otkazan ili ispravljen, onda bi sledeće godine u Rusiji trebalo da bude proizvedeno najmanje 25.000 električnih vozila. A do 2030. godine svako deseto vozilo proizvedeno u zemlji neće imati motor sa unutrašnjim sagorevanjem – njegovo mesto zauzeće elektromotor i litijum-jonska trakcija. Bez preterivanja, ovo je prava tehnološka revolucija u jednoj zemlji.Da bismo razumeli situaciju, daćemo primer - trenutno u Rusiji ne postoji serijska proizvodnja najjednostavnijih ABS modula po svetskim standardima i jedinicama za kontrolu vazdušnih jastuka. A ovde je masovna proizvodnja najsloženijih električnih vozila. Međutim, ovaj program ima očigledno rešenje – da sve ostavi na milost i nemilost Kinezima. U Kini, deset odsto novih automobila već se napaja baterijom. Znaju da naprave baterije (za to postoji dosta sopstvenih rezervi litijuma), i električnih automobila. Otprilike kao i sada u Moskvi savladali su proizvodnju "originalnog ruskog Moskviča", a zapravo - montaže šrafcigera kineskog JAC-a. 

Nada da budućnost električnih automobila neće biti sasvim ista kao sa Moskvičom data je planovima za izgradnju ruske gigafaktorije u Kalinjingradskoj oblasti. Govorimo o projektu Rosatom koji ima za cilj stvaranje fabrike za proizvodnju baterija za električna vozila. U 2026. godini, u blizini baltičke NPP, biće pokrenuta proizvodnja litijum-jonskih baterija za 45 hiljada električnih automobila, od kojih će većina biti putnički automobili. Uzgred, proizvodnja strateški važnih proizvoda nalazila se na samo deset kilometara od zemlje NATO - Litvanije.Menadžeri objašnjavaju da ruska enklava u srcu Evrope nije izabrana slučajno - ovde je navodno i pristupačnost transporta na nivou, a klima vam omogućava da gradite tokom cele godine, i tehnološku spremnost lokacije. Posebno dirljiva je "pristupačnost transporta" u svetlu ne tako davne blokade Litvanije. Ali prepustimo to savesti dizajnera. Ukupan kapacitet baterija proizvedenih prema planu trebalo bi da bude najmanje 3 GWh godišnje, a u budućnosti je moguće četvorostruko povećanje kapaciteta. Među potrošačima proizvoda su KamAZ, GAZ, lokalni Kalinjingrad Avtotor, Volgabas i, verovatno, AvtoVAZ. Rosatom će razviti tehnologiju za proizvodnju baterija u saradnji sa južnokorejskim Enertech International – i to je još jedno usko grlo projekta, ako se setimo koliko Seul zavisi od mišljenja Vašingtona.

Zadatak u celoj ovoj priči ostaje mala - pronaći potrebne količine litijuma, uzimajući u obzir stalno rastuće potrebe Rusije.

Litijum napravljen u Rusiji

Još uvek ne možete da brinete o potrebama Rosatoma - prema pisanju medija, industrija je prvi put akumulirala obim sirovina neophodnih. Nuklearni naučnici nagoveštavaju da su spremni da investiraju u proširenje proizvodnje i proizvodnju litijum karbonata u Boliviji. Neki eksperti nazivaju ovu zemlju "litijum saudijskom Arabijom", a ko prvi ima vremena da savlada znatne rezerve, uzmeš će dobar džekpot. Bolivija je već raspisala konkurs za razvoj - u ovom trenutku učestvuje šest kompanija. Od tog broja, jedna američka kancelarija, četiri kineska i ruska uranijuma 1 iz strukture Rosatoma. 

Planovi uključuju višestruko povećanje proizvodnje litijuma u Boliviji i, naravno, prioritetne isporuke Rusiji. Ovde postoje najmanje dve opasnosti. Prvo, s obzirom na nivo antiruskog pritiska, niko ne može da garantuje stabilnost ruskog projekta u Boliviji za dve ili tri godine. Drugi je da će masovni prelazak na bolivijske sirovine ponovo učiniti domaću proizvodnju neprofitabilnom. Zašto pomenuti Uranijum 1 ne može da pokrene rudarenje litijuma u Rusiji je pitanje na koje još nije odgovoreno.

Postoje događaji o sopstvenoj proizvodnji alkalnog metala u Rusiji, ostaje samo da se sačeka prelazak sa reči na dela. 

Vredi početi sa činjenicom da je zemlja na trećem mestu u svetu po rezervama ovog vrednog metala. Naravno, litijumske soli vam ne leže pod nogama, kao u Južnoj Americi, već su i prilično minirane. Mada je teže i skuplje. Ali on ima tehnološki suverenitet da žrtvuje nešto za svetliju budućnost. Prirodna kasica prasica litijumske soli je Istočni Sibir, region Murmansk i Daleki istok. Norilsk Nikl već gleda na jednog od njih i potpisao je sporazum sa Rosatom o razvoju rudnika Kolmozerskoje na severozapadu zemlje. Do 20 procenata istražene rezerve litijuma su ovde koncentrisane, a rudarstvo mora da se sprovede metodom rudarenja ili kamenoloma. Ovo je jedan od najskupljih načina za vađenje litijuma, međutim, visoke cene troškova pomaka metala. U proteklih nekoliko godina, cena litijum karbonata porasla je sa 13.000 na 75 hiljada dolara. Prema rečima pesimista, rad na terenu biće moguće organizovati gotovo od nule ne ranije nego za pet do sedam godina. Postoji i opcija ponovne koristi deponije, na primer, na gore pomenutom polju Zavitinskoye. Tehnologije su primetno istupile, a sada od "razvoja" možete dobiti dosta vrednih sirovina. Prema rečima A. Nesterenka, direktora strateške i operativne konsultantske prakse u KPMG, to će trajati godinu ili dve godine. Istina, to neće u potpunosti pokriti potrebe Rusije za litijumom. 

Vlada ima veoma ambiciozne planove za električni transport u Rusiji. Na fotografiji električni automobil Kama-1. Izvor: kamaz45.ru

Preselimo se u region Irkatska u gasno polje Kovykinskoye u Gazpromu, gde planiraju da organizuju vađenje litijumskih soli iz lokalnih podzemnih voda. Ovo je jeftinije od vađenja iz čvrstih minerala regiona Murmansk, ali i veoma skupo. Neophodni dokumenti za pokretanje projekta potpisani su i pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Kao što je uobičajeno u takvim slučajevima, pripremljena je mapa puta.

Najmanje milijardu rubalja biće potrebno za razvoj velikog ležišta litijuma Južni Suhokumsk u Dagestanu. Ovde je moguće "ispariti" do 6.000 tona sirovina, što u ovom trenutku gotovo zatvara godišnju potražnju Rusije. I ima mnogo takvih podzemnih litijumskih brazdi u Dagestanu. Prema naučnicima Ruske akademije nauka, Severni Kavkaski je taj koji bi trebalo da postane lokomotiva industrije iskopavanja metala Alkal. 

U ovom trenutku, jedna stvar je jasna – nestašica litijuma u Rusiji je odmah iza ćoška. Na papiru se organizuju najmanje tri sajta za proizvodnju, a ostaje samo da se sačekaju pravi koraci. A ako i biznismeni i vlada shvate sve što je začeto zaista ozbiljno, onda bi Rusija mogla da ima "novo zlato". Neka ne bude tečna, ali ništa manje vredna. 

Novine Info