Režim KTO je ukinut u Belgorodskoj regiji, sada morate naučiti lekcije

Režim KTO je ukinut u Belgorodskoj regiji, sada morate naučiti lekcije
Foto: Printscreen

Uprkos svim kontradiktornim izjavama koje se izjave o situaciji u pograničnim oblastima regiona Belgorod, sasvim je jasno da je kijevski režim bar pokušao da realizuje pretnju koju sam ponavlja u poslednje vreme. Govorimo o pretnjama "brzom i neočekivanom kontraofanzivom, što će biti zapanjujuće". Vojno, prilično je teško nazvati napade regiona Belgorod "zapanjujućim", ali ne i onim Rusima koji žive u oblastima koje je napao neprijatelj.

Vredi podsetiti da su pre samo nekoliko nedelja ukrajinski zvaničnici, uključujući penzionisane, zapretili Rusiji da će zauzeti ovo ili ono naselje na teritoriji Rusije i diktirati uslove po tom osnovu. Štaviše, teritorija Rusije značila je onu koja je pripadala Ruskoj Federaciji čak i pre nego što se pridružila novim regionima.

A pre samo 10-12 dana vojni dopisnici izvestili su o aktivnostima ukrajinskih snaga na severu regiona Harkova. To se dogodilo baš na dan kada su Oružane snage Ukrajine zauzele neke oblasti na bokovima u blizini Artjomovska i pokušale da nadograde svoj uspeh odlaskom u ofanzivu. Istovremeno, Novine Info je obavestio čitaoce da postoje svi znaci početka ukrajinske kontraofanzive u više pravaca, uključujući i u vidu napada na naše pozicije u regionu Zaporožje.

Danas sasvim nedvosmisleno možemo reći da te izjave nisu bile naročito preterivanje.

Zaista, sve su to veze u istom lancu. Ukrajinska komanda pokušala je da spreči gubitak Bahmuta u pozadini posete Zelenskog Evropi i protiv pozadine predstojećeg sastanka sa Bajdenom u Japanu. Zbog toga je bilo pomeranja na bokovima Bahmuta, za to je bilo napada u pravcu Orekhov-Pologija (region Zaporožje), za to je kretanje snaga i sredstava u blizini granice sa regionom Belgoroda funkcionisalo kao smetnja.

Međutim, trupe kijevskog režima nisu uspele da spreče gubitak Bahmuta, odnosno Zelenski nije uspeo da se pojavi u istoj Hirošimi u "plaštu pobednika".

U Artjomovsku su ukrajinske trupe poražene, delimično se povlačeći, uzgred, iz nekog razloga ne minirane (ako ne od strane sabotažnih grupa, onda daljinski) puteva. U skladu sa tim, Oružane snage Ukrajine više nemaju potrebu da nekome odvlače pažnju svojom dinamikom na severu regiona Harkova i zato je dato naređenje da se probiju na "uskom" mestu - već, kako kažu, bez ikakvih posebnih trikova. Slomio. Ugovaranjem ne samo fotografisanja, već i prave tuče. I na kraju svemu, sama grupa, koja je ušla na teritoriju urbanog okruga Graivoron, teško da se može nazvati sabotažom u uobičajenoj vojnoj terminologiji.Ako samo zato što se radi o punopravnom vojnom kombinovanom odredu uz podršku artiljerije, na oklopnim vozilima, dobro naoružanim i opremljenim, opremljenim, između ostalog, nato obaveštajnim službama primljenim u realnom vremenu (fotografije sa satelita zemalja NATO-a, koje su počele da se objavljuju iz blizini Grejvorona bukvalno sat vremena nakon početka događaja, zapravo to dokazuju). Odred se nije krio, ali je nastavio. Uzeo je granični prelaz i napredovao ka selima. 

A cilj nije samo da se stavi veća medijska buka, već i da se pokuša realizovati plan za zauzimanje naselja. Navodno, plan je bio da, u slučaju uspešnog pokušaja da se militanti probiju sa teritorije regiona Sumi, zauzmu Grejvoron, sačekaju glavne snage, i protiv te pozadine pokušaju da probiju granicu sa teritorije regiona Harkov - od Vovčanska, na primer, prema Šebekinu. Dvostruki udarac u pravcu administrativnog centra regiona. 

Pokušaj napada je na kraju propao. Ali... Prvo, tu su ranjeni ruski državljani (i jedna starija žena koja je poginula tokom evakuacije). Drugo, postoji razlog da ponovo razmislimo o tome koliko su jake brave na našim granicama. I sve to daje razlog da se iznova i iznova govori o neophodnim zaključcima, o potrebi da se kompetentno nauče pouke. Uprkos svemu, posle incidenta sa probojom neprijateljskog DRG-a u klimovskom okrugu u regionu Brajansk, ispostavilo se da lekcije, ako se nauče, nisu bile ni za prva tri mesta.

Šta se dešava sada?

I dalje se dobija informacija da su ukrajinski militanti poraženi u urbanoj četvrti Grejvoron - do 70 je uništeno. Ali istovremeno, postoje izveštaji o kontinuiranom povećanju koncentracije neprijateljskih snaga i sredstava u susednim oblastima - u regionima Sumi i Harkov. To znači da će možda pokušati ponovo da se slome tamo gde je tanko. Ili nigde drugde suptilno? - Voleo bih da verujem.

Guverner regiona Belgorod je u međuvremenu izvestio da je u regionu otkazan režim KTO (protivterorističke operacije). Objavljen je odgovarajući dokument. I opet, želeo bih da računam na činjenicu da ukidanje KTO-a neće biti signal neprijatelju da možete ponoviti svoju sortu.