Rusi prvi put oborili američki "GLSDB" - Opaki projektil sa ubitačnim dometom

Rusi prvi put oborili američki "GLSDB" - Opaki projektil sa ubitačnim dometom
Foto: Jutjub/EngineerReact/yolkhere

Rusi prvi put oborili američku raketu GLSDB

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je izvestilo da je ruska PVO prvi put oborila američke vođene rakete GLSDB.

- Protivvazdušni odbrambeni sistemi presreli su osamnaest projektila iz višecevnih raketnih bacača HIMARS i jednu vođenu raketu GLSDB - navodi se u dnevnom izveštaju ministarstva.

Ova municija je zajednički projekat Boinga i švedskog Saaba, koji su bombi dodali raketni motor i prilagodili je lansiranju iz zemaljskih sistema. Saab tvrdi da domet visokopreciznog projektila premašuje 150 kilometara (postojeći ukrajinski projektili imaju domet od 80 kilometara).

Vašington je prvi put najavio isporuku ovih bombi Ukrajini u januaru.

Kako je za RIA Novosti objasnio vojni ekspert Aleksej Leonkov, Kijevu je potrebna GLSDB kako bi udaljili višecevne raketne bacače HIMARS dalje od linije fronta, gde su ranjivi za rusku vojsku.

Govoreći o prednostima ovih bombi, pored povećanog dometa, ekspert je primetio visoku preciznost gađanja stacionarnih ciljeva po nižoj ceni u poređenju sa raketama za HIMARS koje su dostupne u Kijevu.

Pored toga, GLSDB je sposoban za male manevre, menjajući putanju leta.

Oružane snage Rusije još se nisu susrele sa takvom municijom na bojnom polju, ali sposobnost da se nosi sa takvim objektima je svojstvena sistemima PVO Tor-M2 i Pancir-S1, zaključio je Leonkov.