Rusija je razvila minijaturni sistem za identifikaciju svojih dronova

Rostec: minijaturni sistem identifikacije dronova razvijen je u Ruskoj Federaciji

Rusija je razvila minijaturni sistem za identifikaciju svojih dronova
© RIA Novosti / Ivan Rodionov

Rusija je razvila sistem male veličine za identifikaciju dronova po principu "prijatelj ili neprijatelj", objavio je Rostec.

„Holding Ruselectronics državne korporacije Rostec predstavio je na izložbi Elektronika Rusije novi transponder male veličine za označavanje dronova. Proizvod radi po principu „prijatelj ili neprijatelj“ i automatski označava prijateljske dronove na visini do pet kilometara i udaljenosti do 100 kilometara od radio islednika”, navodi se u publikaciji.

Pojašnjava se da oprema radi sa stanicama koje koriste ruski identifikacioni sistem "Lozinka" - takvi se uređaji koriste, na primer, u avijaciji kako bi se njihova oprema razlikovala od neprijatelja.

Uređaj za identifikaciju odlikuje mala težina - ne više od 150 grama - i niska potrošnja energije od 100 mV, što mu omogućava da se integriše u širok spektar civilnih i specijalnih dronova, navodi se u saopštenju.

"Dronovi se danas aktivno koriste na bojnom polju, gde deluju kao osmatrači vatre, kao i sredstva za osmatranje i uništavanje požara. Štaviše, iste modele često koriste obe strane u sukobu, što otežava njihovu vizuelnu identifikaciju. Upotreba takvih identifikacija omogućit će vam da razlikujete svoje bespilotne letelice od neprijatelja”, objasnio je Sergej Borovoj, generalni direktor NPP Pulsar, koja je razvila uređaj.