Ruski naučnici razvili antibakterijski gel za brzo zarastanje rana

Puštanje ovog leka u proizvodnju, prema preliminarnim prognozama, moguće je 2030. godine

Ruski naučnici razvili antibakterijski gel za brzo zarastanje rana
Foto: Tanjug/AP

Naučnici sa ruskog Istraživačkog instituta za kliničku i eksperimentalnu limfologiju (NIKEL) razvili su antibakterijski gel za brzo zarastanje rana, uključujući i rane od vatrenog oružja i gelera, saopštio je danas ovaj naučni institut.

-Istraživači su razvili prototip leka na bazi antibakterijskog peptidomimetika i inertnog polimernog gela za lečenje infektivnih lezija kože i potkožnog tkiva. Proizvod efikasno uništava patogene bakterije i podstiče brže zarastanje rana - rekao je šef odeljenja eksperimentalne farmakologije u NIIKEL Pavel Madonov.

On je objasnio da su naučnici uveli sintetički antimikrobni peptidomimetik KAMP-1 u gel, što je antibakterijska komponenta na koju mikroorganizmi teško razvijaju otpor.

- Princip delovanja antibakterijskog peptidomimetika je da se prijanja na membranu bakterije i dovodi do njene smrti. Antimikrobni peptidomimetik je efikasan protiv različitih patogena, uključujući gljivice roda kandida - rekao je Madonov.

Studije su pokazale da gel sa peptidomimetikom obezbeđuje antibakterijsku sanitaciju na površini rane i u susednim slojevima dermisa bez značajne apsorpcije u sistemski krvotok.

Dodaje se da to znači da lek ne pokazuje veliku toksičnost.

Takav antimikrobni gel može biti tražen u hirurgiji i u lečenju infektivnih lezija kože.

Lek koji se razvija biće efikasan za pacijente dugotrajnim ranama koje ne zarastaju, kao i ranama od vatrenog oružja i gelera, napominje naučni institut.

Puštanje ovog leka u proizvodnju, prema preliminarnim prognozama, moguće je 2030. godine.