RUSKI ODGOVOR NA AMERIČKI APAČ AH-64: Počinje isporuka, Iranski pasdarani dobijaju borbene helikoptere Mil Mi-28 (VIDEO)

SARDAR Farhi zamenik iranskog ministra odbrane obelodanio je da je u toku finalizacija posla između Islamske Republike Iran i Rusije u nabavci savremenih borbenih sredstava.

RUSKI ODGOVOR NA AMERIČKI APAČ AH-64: Počinje isporuka, Iranski pasdarani dobijaju borbene helikoptere Mil Mi-28 (VIDEO)
Foto: Printscreen

Farki je za vojnog novinara agencije Tasim saopštio da u Iran dolazi borbeni avion Su-35S, borbeni helikopter Mi-28 i školsko-borbeni avion JAK-130.

Kako Farhi navodi Ratno vazduhoplovstvo Irana u procesu modernizacije lovačke avijacije dobiće borbene avone SU-35S i školsko-borbene avione JAK-130 dok za oružanse snage Iranske revolucionarne garde “Pasdarana” se nabavljaju borbeni helikopteri Mi-28.

Borbeni helikopter Mi-28 nastao je kao odgovor na američki borbeni helikopter AH-64 Apač koji je konstruisan kao odgovor da zaustavi masovni prodor sovjetskih tenkova na zapad Evrope. Iako su projektovani negde u isto vreme AH-64 Apač je pre ušao u operativnu upotrebu, a ruskom pandamu bilo je potrebno više od dve decenije. Sudbinu ove letelice odredio je pre svega raspad Sovjetskog Saveza i dilema vojnog vrha kom projektu se prikloniti Ka-52, Mi-35 ili Mi-28.

Od bazne verzije A razvijen je savremeni model N sa integrisanim naoružanjem pete generacije i najsavremenijom elektronikom. Helikopter ima neuvlačiv stajni trap i ojačani petokraki rotor napravljen od kompozitnih materijala i četvorokraki repni X rotor. Kabina helikoptera sa bokova ojačana je titanijumskim i kermičkim poločama, a prostor između kabina napravljen je od neprobojnih ploča.

Svi vitalni delovi helikoptera su udvojeni i otporni na dejstvo projektila kalibra 12,7 i 20 mm. Pilot u kabinu ulazi sa desne, a operator naoružanja sa leve strane.

Posadu helikoptera čine dva člana pilot i operater raspoređeni u tandemu. U slučaju povređivanja pilota, operater naoružanja može da prizemlji letelicu.

Mi-28N spada u kategoriju teških borbenih helikoptera, ima klasičnu šemu konstrukcije, visoke manevarske sposobnosti i veliku borbenu žilavost. Namenjen je za uništavanje tenkova i drugih oklopnih vozila, utvrđenih objekata i žive sile, protivnikovih helikoptera i sporijih letelica, u svim vremenskim uslovima danju, noću, nevremenu. Sklopljeni MI-28 moguće je transportovati i u Iljušinu IL-76.

Ono što odlikuje ovaj helikoptera čine naoružanje i elektornska oprema. Od naoružanja helikopter Mi-28N ima: radio vođene rakete Ataka, IC samonavođene rakete vazduh-vazduh Igla, koje dejstvuju po principu „ispali i zaboravi“, nevođena raketna zrna kalibra 80 i 130 mm, top 2A42 kalibra 30 mm, a u podvesnom kontejneru i top GŠ -23 kalibra 23 mm.

Ugrađena radio-elektronska oprema omogućava let na ekstremno malim visinama u atuomatskom režimu rada, slanja podatakao cilju drugim helikopterima u frupi. Iznad glavčine glavnog rotora nalazi se milimetarski radar Kinzel-V, a u nosnoj kupoli je radio-uređaj za vođenje raketa. Ispod nosa kupole, na žirostabilisanoj platformi ugrađen je optoelektronski sistem sa objedinjenim optičkim uređajem za traženje cilja i neposredno gađanje, termovizijska kamera Zenit koja obezbeđuje termovizijsku sliku za dejstva noću i u složenim meteorološkim uslovima i laserski daljinomer.

Iznad topa kalibra 30 mm ugrađen je IC senzor (FLIR) za osmatranje prednje polusfere. Ugrađeni samoodbrambeni sistem neprekidno prati eventualne pretnje helikopteru, analizira ih i automatski upozorava pomoću senzora koji detektuju lasnirane projektile sa radarskim, laserskim i IC vođenjem. Za odbranu od napada koristi se sistemom koji automatski izbacuje IC mamce. Avionika helikoptera prilagođena je upotrebi naočara za noćno letenje. U pilotskoj kabini nalaze se HUD, monitor na kojem se prikazuje termovizijska slika i IFR instrumentalizacija.

TAKTIČKO TEHNIČKI PODACI

Tip: borbeni jurišni helikopter

Naoružanje: 16 radio vođenih raketa Ataka, 8 IC samonavođenih raketa vazduh-vazduh Igla, 80 nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm i 20 kalibra 130 mm, top 2A42 kalibra 30 mm, kontejner sa topom GŠ-23 kalibra 23 mm, dve kasetne bombe za zaprečavanje KGMU.