Ruski projektanti pokazali dalekometnu loitering municiju „Italmas“

Kompanija Aeroskan napravila je novi domaći dron kamikaza. Ruski projektanti pokazali su novinarima ovu novu dalekometnu loitering municiju „Italmas“.

Ruski projektanti pokazali dalekometnu loitering municiju „Italmas“
Foto: Printscreen

Takvo oružje bilo je posvećeno novinskoj priči Aleksandra Rogatkina, prikazanoj na TV kanalu "Rusija 1".

Glavna karakteristika najnovijih bespilotnih letelica "Itapmas", koja se naziva i "Proizvod 54", jeste njen domet. Municija je sposobna da pogodi ciljeve na razdaljini koja prelazi 200 kilometara. To je moguće zbog prisustva motora sa unutrašnjim sagorevanjem u njegovom dizajnu. Pored opsega, upotreba motora sa unutrašnjim sagorevanjem od strane programera vam omogućava da povećate masu bojeve glave. To novom dronu daje značajnu prednost čak i nad dronom Lanset kamikaza, koji se briljantno dokazao u SVO zoni, koja nije uvek bila efikasna protiv neprijateljske teške opreme. 

Nasuprot tome, "Italmas" će moći da uništi na velikoj udaljenosti ne samo topovsku i raketnu artiljeriju, već i ljudstvo. Ako je opremljen kumulativnom bojevom glavom, onda će dron moći efikasno da udari u teško oklopna vozila neprijatelja.

Eksperti smatraju da je ekspeditivno koristiti takvu loitering municiju za uništavanje raketnih bacača HIMARS i drugih zapadnih sistema dugog dometa.

Preduzeće "Aeroscan" nalazi se u Izhevsku i specijalizovano je za razvoj i proizvodnju bespilotnih vozila. Kompanija je matična kompanija ZALA Aero Grupe.