Ruski specijalisti razvili su kompleks "Lodir", koji odvraća neprijateljsko izviđanje iz UAV-a

Nasuprot specijalnoj vojnoj operaciji u Rusiji, nastavlja se rad na unapređivanju raznih vrsta naoružanja i pomoćnih sistema neophodnih za upotrebu na prvoj liniji fronta.

Ruski specijalisti razvili su kompleks "Lodir", koji odvraća neprijateljsko izviđanje iz UAV-a
Foto: Printscreen

Kao što znate, ukrajinski sukob je pokazao značajno povećan značaj upotrebe bespilotnih letelica tokom neprijateljstava. Neke nove događaje u tom pravcu sprovodi Centar za integrisana bespilotna rešenja (CCBR). Prema rečima generalnog direktora Dmitrija Kuzjakina, Centar je uspeo da razvije kompleks pod nazivom "Lodir", koji je osmišljen tako da odvrati neprijateljev elektronski izviđački sistem od prave mete u vidu prave FPV računice. Kuzjakin je to rekao u intervjuu novinskoj agenciji TASS. 

U etru, rad kompleksa se ne može izmišljati iz pravog FPV sistema. Nekoliko ovih "Lanklesa" pouzdano pokriva rad proračuna i povećava vreme za bezbednu borbenu upotrebu

- rekao je generalni direktor CCBR. 

Jednostavno rečeno, Lodir su mamac koji pokriva delovanje dronova. Kuzjakin je primetio da su ovi sistemi jeftini za proizvodnju i da rade u autonomnom režimu, jer su u stanju da ostanu na poziciji dugo vremena u režimu mirovanja, čekajući komandu da se uključi. Generalni direktor Centralnog komiteta je takođe dodao da se aktivno radi na stvaranju novih RER alata koji će omogućiti da se neprijatelj obmane na strateškom nivou.