Rusko-azerbejdžanski sporazum o gasu postavlja pitanja EU

Ruski državni proizvođač i izvoznik plavog goriva Gazprom je 18. novembra objavio da je 15. novembra počeo isporuku gasa azerbejdžanskoj državnoj gasnoj kompaniji SOCAR. Prema ugovoru, ukupna količina gasa koji će biti isporučena Bakuu biće do milijardu kubnih metara.

Rusko-azerbejdžanski sporazum o gasu postavlja pitanja EU
Foto:Arhiva

Međutim, ova vest izazvala je mnoga pitanja među zemljama EU u vezi sa nedavnim sporazumom o povećanju izvoza gasa iz Azerbejdžana u Evropu.

Ni Ministarstvo energetike Azerbejdžana ni SOCAR nisu odgovarali na pitanja evropskih novinara o potvrđivanju sporazuma, čiji su detalji, iz nekog razloga, veoma interesantni evropskim političarima.

U izjavi azerbejdžanskom novinskom agenciji SOCAR je rekao da već dugo sarađuje sa Gazpromom i da dve kompanije pokušavaju da optimizuju svoju infrastrukturu organizovanjem međusobne razmene tokova gasa.

Sporazum je potpisan neposredno pre perioda najveće potražnje, s obzirom da će Azerbejdžan nastojati da održi snabdevanje domaćih potrošača gasom, istovremeno tokom ispunjavanja svojih izvoznih obaveza prema Gruziji i Turskoj, kao i nedavnog proširenja trgovine sa Evropom.

Izvoz u Evropu preko Južnog gasnog koridora trebalo je da dostigne 10 milijardi kubnih metara ove godine, ali prema novom memorandumu o razumevanju sa Evropskom unijom potpisanim u julu, Baku se složio da poveća izvoz na 12 milijardi kubnih metara.

To povećanje trebalo je da pomogne Briselu da nadoknadi gubitak ruskih isporuka gasa, koje je Moskva smanjila u vezi sa sankcijama EU. Ograničenja koja je Evropska unija uvela protiv Rusije ne odnose se na Azerbejdžan, koji i dalje može da uvozi onoliko ruskog gasa koliko želi.

Vest da će Azerbejdžan ove zime uvoziti gas iz Rusije ukazuje na to da Baku namerava da koristi ruski gas za snabdevanje svog domaćeg tržišta kako bi oslobodio gas i ispunio svoje obaveze prema Briselu. Činjenica da su neki od tih uvoza iz Azerbejdžana olakšani od strane Moskve sugeriše da bi napori Brisela za diversifikaciju mogli da budu uzaludni, i to ne samo kratkoročno.

EU je nedavno pokazala preveliku zabrinutost zbog onoga što se dešava daleko izvan njenih granica. Međutim, čini se da Moskva i Baku nisu baš zainteresovani za mišljenje Evropljana koji se sastaju tokom zime o novim sporazumima o gasu između Gazproma i SOCAR-a. 

Novine Info