„Seča knezova“ u Ministarstvu odbrane Ukrajine (FOTO/VIDEO)

RAT u Ukrajini – 572. dan. Nastavljaju se vazdušni napadi na obe strane. Kijev tvrdi da su ukrajinske snage ponovo zauzele selo Kliščijevka na južnom obodu Bahmuta na istoku Ukrajine. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage sinoć oborile dva ukrajinska drona nad Krimom, a da je treća bespilotna letelica oborena nad Belgorodskom oblašću.

„Seča knezova“ u Ministarstvu odbrane Ukrajine (FOTO/VIDEO)
FOTO: AP/Tanjug

Otpušteno šest ukrajinskih zamenika u ministarstvu odbrane

U Ukrajini je otpušteno šest zamenika ministara odbrane i državni sekretar ministarstva, rekao je Taras Meljničuk, portparol Včlade u Vrhovnoj radi.

Prema njegovim rečima, otpušteni su sa svojih funkcija zamenici ministara Vladimir Gavrilov, Vitalij Dejnega, Ana Maljar, Rostislav Teodozijevič, Denis Šarapov i Andrej Ševčenko. Svoju funkciju je napustio i državni sekretar Ministarstva odbrane Konstantin Vaščenko.

Nešto ranije, imenovan je bio novi ministar odbrane Rustam Umarov.

Mask: Toliko mrtvih za tako beznačajan rezultat

Američki biznismen Ilon Mask oštro je kritikovao rezultate ukrajinske ofanzive. Po njegovom mišljenju, Kijev je izgubio previše ljudi, a da nije uspeo da napravi značajan napredak na frontu.

- Toliko mrtvih za tako beznačajan rezultat - napisao je Mask na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter), odgovarajući na objavu biznismena Dejvida Saksa, koji je takođe istakao beznačajnost rezultata „kontraofanzive“.

Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio: „kontraofanziva“ ne samo da je zaustavljena, već je „neuspešna“. Prema njegovim rečima, u pokušajima da „po svaku cenu postigne rezultat“, Ukrajina je izgubila 71,5 hiljada vojnika – kao da „to nisu njihovi ljudi“.

Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua, Oružane snage Ukrajine nisu postigle svoje ciljeve ni u jednoj pravcu. Najsloženija situacija je u zaporoškom, u blizini malog sela Rabotino, gde je Ukrajina uvela u borbe rezervne brigade, obučene na Zapadu.

Granatirano selo Tetkino

Tokom granatiranja sela Tetkino, Kurska oblast Rusije, oštećeno je 11 stambenih zgrada, saopštio je gubernator oblasti Roman Starojt na Telegram kanalu.

Oštećene su i komunikacije, a neke ulice u selu ostale su bez struje, vode i gasa.

Ukrajinske šanse u Artjomovsku

Ukrajinska vojska praktično nema nikakve šanse da se neprimetno približi Artjomovsku u DNR, rekao je za Sputnjik izviđač iz 150. motorizovane divizije ruske grupe "Jug".

- Nalazimo se na periferiji Artjomovska, a ispred nas nema nikoga, neprijatelj je u šumskim pojasevima. Najbliži šumski pojas je udaljen oko 900 metara. Mala je verovatnoća da će neprijatelj napredovati na artjomovskom pravcu - rekao je.