ŠEF VAGNERA: Ukrajina gubi do 11.000 u Bahmutu, a spremaju kontraofanzivu

GUBICI ukrajinskih trupa u području Artjomovska dostižu 10-11.000 ljudi mesečno, i to samo poginulih, rekao je Jevgenije Prigožin, osnivač grupe "Vagner".

ŠEF VAGNERA: Ukrajina gubi do 11.000 u Bahmutu, a spremaju kontraofanzivu
Foto AP

Istovremeno, Prigožin nije izneo procene gubitaka u vojnoj tehnici, istakavši da je u pitanju tajnost podataka.

Osnivač "Vagnera" je demantovao glasine o milionima jedinica oružja koje je, navodno, pronađeno u rudnicima Artjomovska i Soledara.

-To je legenda. Prvo, svi rudnici su minirani. Drugo, u rudnicima ima ogroman broj prostorija, a nekada je tamo, zaista, bila smeštena velika količina oružja – možda čak i u predrevolucionarnom periodu. Ali ono što se sada nalazi tamo su mitraljezi Maksim, TT pištolji koji su nepodesni za upotrebu, rekao je on.

Prema rečima Prigožina, ukrajinske trupe pripremaju kontraofanzivu u području Artjomovska, nadajući se da će preseći na dva dela grupu "Vagner".

-U oblasti Artjomovska, planovi Oružanih snaga Ukrajine su izvođenje četiri napada: dva napada će biti po bokovima, a dva - da se preseče naša grupa na dva dela... Planiraju, naravno, da preseku grupu i time bi zadatke koje obavljamo u Artjomovsku svesti na nulu, rekao je on.

Sada se, prema njegovim rečima, jedinice Vagnera nalaze u neposrednoj blizini gradske uprave Artjomovska. U širem području grada nalazi se oko 50.000 ukrajinskih vojnika, uključujući 12.000-20.000 u samom gradu. Pored toga, Oružane snage Ukrajine šalju još 20.000 vojnika za ovu kontraofanzivu.

On je žestoke borbe za Artjomovsk objasnio činjenicom da je ovaj grad u ovoj fazi specijalne vojne operacije „mesto okupljanja” i „mesto gde se vojske sudaraju”.

Novine Info/Sputnik