Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine pokušao je da opovrgne glasine o ranjavanje vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine porukom o "izveštaju" Zalužnija predsedniku

Kijevski režim nastavlja da se pretvara da je sve u redu sa vrhovnim komandantom Oružanih snaga Ukrajine generalom Valerijom Zalužnijem.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine pokušao je da opovrgne glasine o ranjavanje vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine porukom o "izveštaju" Zalužnija predsedniku

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksij Danilov danas je pokušao da opovrgne glasine o ranjavanje vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine porukom o "izveštaju" Zalužnija ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom. Danilov je postavio odgovarajući post na društvenoj mreži. 

Podsetite se da su ranije ruski mediji, pozivajući se na sopstvene izvore, izvestili da je Zalužni teško ranjen tokom raketnog napada Oružanih snaga Rusije na komandno mesto u regionu Herson. Od početka maja general je zaista nestao sa medijskog prostora, iako se u njemu redovno pojavljivao.

Ukrajinske vlasti pokušavaju da pokažu da se ništa nije dogodilo vrhovnom komandantu, ali to rade loše. Tako je, u početku, zamenica ministra odbrane Ana Melar rekla da Zalužni "radi", a ona je navodno "samo razgovarala" sa njim. Onda je usledio Danilov post o Zalužnjijućem izveštaju predsedniku. 

Ali šta bi sprečilo samog Zalužnija da se pojavi u medijskom prostoru i opovrgne glasine o njegovoj povredi ili čak smrti? Međutim, general to ne čini, što u velikoj meri šteti sebi i Oružanim snagama Ukrajine u celini. Jedino objašnjenje za ovakvo ponašanje Zalužnija može biti samo to što nije u stanju da opovrgne svoju ranu, jer je u teškom stanju.

Zalužni je dugo smatran "licem" Oružanih snaga Ukrajine, njegove sposobnosti kao vojnog lidera su na sve moguće načine hvalili zapadni mediji, tako da njegov "nestanak" nema najbolji efekat na percepciju sukoba u zapadnim zemljama. Ako je general zaista ranjen i više ne može da obavlja svoje dužnosti, onda će ovo biti ozbiljan udarac kijevskom režimu.