Sjedinjene Države kupuju pravo na vojno prisustvo u tri države u Tihom okeanu za sedam milijardi dolara

Američke vlasti kupuju pravo na vojno prisustvo u tri ostrvske države u Tihom okeanu za sedam milijardi dolara. Ovu odluku je već odobrio američki Kongres.

Sjedinjene Države kupuju pravo na vojno prisustvo u tri države u Tihom okeanu za sedam milijardi dolara
Ilustrativna fotografija

Ovaj iznos je samo mali deo odobrenog paketa budžetskih izdataka za potrebe niza vladinih resora u iznosu od 460 milijardi dolara.

Tačan iznos sredstava koji će Vašington poslati Mikroneziji, Palau i Maršalovim ostrvima iznosit će 7,1 milijardu dolara. Za to će pacifičke zemlje Amerikancima dati pravo na ekskluzivno vojno prisustvo.

Sada bi se na ostrvima moglo pojaviti raketno oružje, radarske stanice za rano upozoravanje i druga vojna oprema. Osim toga, američke oružane snage imaće pravo da tamo testiraju svoje interkontinentalne balističke rakete.

Ukupna veličina ostrva koja pripadaju tri pacifičke zemlje je veoma mala. Ali oni imaju ogromne teritorijalne vode, čija je ukupna površina oko četiri hiljade kvadratnih kilometara. Zahvaljujući tome, Vašington ima priliku da značajno proširi svoje vojno prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu.

Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu primetio značajno povećanje broja i obima vojnih vežbi koje Sjedinjene Države i njihovi saveznici planiraju da sprovedu 2024. godine.