SNEG NAPRAVIO KOLAPS OD LIMA DO DRINE: U Prijepolju vanredna situacija, u Užicu 4.600 domaćinstava juče bez struje

VLAŽAN i težak sneg, kojeg je ponegde u brdsko-planinskim krajevima palo i više od pola metra, a u opštini Nova Varoš i do metar, uzrokovao je mnogobrojne probleme u delovima jugozapadne i zapadne Srbije.

SNEG NAPRAVIO KOLAPS OD LIMA DO DRINE: U Prijepolju vanredna situacija, u Užicu 4.600 domaćinstava juče bez struje
Požega, Foto Printskrin RTS

U Prijepolju je juče proglašena vanredna situacija, a osim u ovoj opštini, struje nisu imale hiljade domaćinstava, samo u Užicu - 4.600, ali i u Požegi i na Zlatiboru, jer je mokar sneg kidao kablove dalekovoda. U prekidu je bio i železnički saobraćaj između Užica i Prijepolja. Stabla su padala po putevima, a sva raspoloživa mehanizacija angažovana je na čišćenju saobraćajnica.

Snabdevanje električnom energijom i dalje je glavni problem u Prijepolju, gde struje nema na celoj teritoriji opštine. Ekipe "Elektromreže Srbije" bile su na terenu i otklanjale kvar na glavnom dalekovodu, a potom će ekipe prijepoljske distribucije otklanjati kvarove na dalekovodima sa manjom jačinom.

- Problema je mnogo. Pokušavamo da svi putni pravci budu prohodni. Zasad su glavni putevi čisti, dok se seoski osposobljavaju. Zbog slabe pokrivenosti signalom, nemamo informacije o kvarovima iz udaljenih mesta, dok smo u gradu uspeli da na tri repetitora postavimo agregate kako bi imali dometa za mobilne telefone - rekao je predsednik Opštine Drago Popadić.

Zbog uvedene vanredne situacije, svim osnovnim i srednjim školama preporučeno je da, dok se ne osposobi snabdevanje električnom energijom, đaci ne idu u školu.

I u drugim opštinama Zlatiborskog okruga, prvi dan nove sedmice obeležilo je otklanjanje posledica mećave. Gotovo cela opština Bajina Bašta osvanula je bez električne energije, a pojedina sela bila su u snežnoj blokadi, jer su prohodni bili samo glavni putevi u dolini Drine.

- Teška mehanizacija od zore je na putevima. Prioritet je čišćenje puteva prema Rači i Crvici, kako bi se omogućio pristup dalekovodima koji su u kvaru. Ekipe elektromontera bile su cele noći na terenu. Tamo gde su kvarovi otklonjeni, vlažan i težak sneg obarao je drveće preko dalekovoda, praveći nove havarije. Put prema Tari iz Bajine Bašte bio je tokom noći neprohodan, a sela na ovoj planini u snežnoj blokadi - kaže Vesna Đurić, predsednica Opštine Bajina Bašta.

U gradu na Drini, kao i u Kosjeriću, stanje se postepeno normalizuje.

- Glavni putevi u opštini Kosjerić su očišćeni. Mehanizacija je zatim usmerena na čišćenje puteva prema selima, a prioritet su oni do trafostanica. Veći deo sela osvanuo je u ponedeljak bez struje, a problema sa električnom energijom bilo je i u gradu. Sva mehanizacija i svi elektromonteri su na terenu - rekao je Žarko Đokić, predsednik Opštine Kosjerić.

Užice i Zlatibor osvanuli su sa više od pola metra vlažnog snega. Tokom mećave, stotine kamiona i automobila čekale su satima pored puta ili u kolonama da uslovi postanu bezbedniji za vožnju. Posebno kritično bilo je na deonici od Zlatibora preko Borove glave prema Novoj Varoši, a na ostatku zlatiborske magistrale stanje je bilo tek za nijansu bolje. U privremenom prekidu bio je put od Kokinog Broda prema Pribojskoj banji i Priboju preko Kratova.

Zbog kvarova na elektromreži struje nije bilo ni u delovima opštine Čajetine, u selima Mačkat, Šljivovica, Jablanica, Seča Reka... Električne energije nije bilo u centru Užica, opštini Sevojno, u naselju Bela Zemlja i u mnogobrojnim selima poput Potočanja, Kravavaca, Zlakuse, u Ravnima, Ljubišu, Kremnima, Mokroj Gori. Slično je bilo i u požeškim selima, dok je u gradu nestajalo struje, a veliko stablo palo je na parkirani automobil.

U nekim seoskim školama, poput osmogodišnje u Krvavcima, juče nije bilo nastave. Zbog pokidanih dalekovoda, nije bio moguć rad toplotnih pumpi na sistemima grejanja u ovim školama.

Tri škole u Priboju ne rade, a u Novoj Varoši pokušavali su tokom dana da dođu do zavejanih zaselaka.

U prekidu je železnički saobraćaj između Užica i Prijepolja zbog oštećenja kontaktne mreže. Ekipe "Infrastrukture železnice Srbije" otklanjale su kvarove i drveće popadalo na šine. Tokom mećave, za putnike koji su se zatekli u vozovima, organizovan je autobuski prevoz do odredišta. U ponedeljak, železnički saobraćaj odvijao se otežano.

ANGAŽOVANOST MEHANIZACIJE

ZBOG velike količine snega za saobraćaj je juče bio zatvoren put Odvraćenica - Preko Brdo koji vodi od Ivanjice ka Novom Pazaru.

Vitomir Arsović iz "Puteva Ivanjica" naveo je da su ekipe ovog preduzeća u trećem stepenu angažovanosti mašina, koje su poslate da pročiste deonicu Odvraćenica - Preko Brdo. Kazao je i da se nada da će, ukoliko sneg ne bude nastavio da pada, taj deo puta biti do danas prohodan.

Novine Info/E. V. N.