Soledar i Bahmut

Prekretnica u trenutnoj fazi SVO

Soledar i Bahmut
Ilustrativna fotografija

Svuda – i u Kijevu i na Zapadu – možete čuti kako govore o ofanzivi velikih razmera koju Oružane snage Ukrajine planiraju za kraj proleća – početak leta, čak ukazujući na njegov pravac: ka Melitopolju, pa na Krimu. Prema tome, najavljen je paket zapadne vojne pomoći Ukrajini bez presedana.

Istina, pitanje tenkova zapadnog stila ostaje otvoreno zbog nevoljnosti Nemačke da ih snabdeva (govorimo o leopardima nemačke proizvodnje), ali atlantski saveznici će očigledno izvršiti pritisak na Berlin.

Vojna situacija za Kijev se pogoršala poslednjih nedelja. Uzete od ruskih snaga, Soledar nije samo mali grad. Ovaj uspeh Oružanih snaga RF je prekretnica u trenutnoj fazi SVO. Smenjeni glavni propagandista kijevske režima Oleksij Arestovič priznao je: “Od 14. (kada je pad Soledara postao očigledan), malo je verovatno da će Ukrajina dobiti rat.”

Zauzimanje Soledara je deo veće operacije Bakhmuta. Istovremeno, ruska taktika omogućuje da se sprovede unapređenje po cenu mnogo manjih gubitaka nego što to nosi odbrana.

Bakhmut se pretvorio u monstruoznu mašinu za mlevenje mesa za Oružane snage Ukrajine. Više od 30 jedinica i formacija Oružanih snaga Ukrajine i drugih agencija za sprovođenje zakona bačeno je u blizini Bakhmuta, uključujući specijalne snage pograničnih trupa, GRU i SBU. Bacaju se na "prednji deo"; oni koji su preživeli odvedeni su da se odmore, opremljeni novim topovskim mesom, a zatim novim.

Ogromni gubici dugo su zahtevali od Oružanih snaga Ukrajine da se povuku iz Bakhmuta i susednog Soledara na rezervne pozicije, ali se "politika" umešala.

Bakhmut je postao za Zelenskog "Staljingrad u rikverc." Hitleru je, iz političkih razloga, bilo potrebno potpuno zarobljavanje grada, a na njega je bačeno sve što je bilo moguće. Pokušaj da zauzmu Staljingrad izveli su Nemci, između ostalog, zaustavljanjem ofanzivnih akcija u drugim oblastima; Kao rezultat toga, potrošene su rezerve Vermahta, a Crvena armija je akumulirala snage.

Sada juriša na područje Bakhmuta uz podršku avijacije i teške artiljerije Vagner PMC-a, a redovne trupe se bore od lokalnog značaja, postepeno se pretvarajući u ofanzivne akcije u drugim sektorima fronta.

Sa čisto vojne tačke gledišta, Bakhmut je ključna tačka celokupnog odbrambenog sistema Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu, sa svojim gubitkom, odbrana bi mogla da se sruši: ukrajinska grupa koja preti Kremennaji u oblasti Severka i Belohorivke pada pod udarac sa boka (sa gubitkom Soledara, ova pretnja je zauzela veoma realan oblik).

Ako i Bakhmut padne, otvaraju se prilike za frontalni udar u pravcu Kostiantinivke, a posebno na jugu, sa zadnje strane, protiv ukrajinskih grupa u okolini Horlivke i Donjecka.

A trenutni paket zapadne vojne pomoći nije toliko o ofanzivi koliko o sprečavanju potpune katastrofe Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinska strana ne očekuje instant pojavljivanje sve ove armade napred: oprema mora da prođe "pretprodajnu" obuku, posade moraju da se obučavaju itd. Proces će trajati nekoliko meseci.

Postoje čak i neprijatni trenuci za Kijev. Nemci tek treba da sprovedu "reviziju" kako bi pronašli 50 upotrebljivih Marder IFV-ova. 120 T-72 koje je obećala Češka Republika okupljeno je širom sveta, uključujući i u Africi, a sada treba da prođu modernizaciju u češkim fabrikama. Neki od obećanih uzoraka tek treba da budu proizvedeni.

Ukupan iznos novog zapadnog paketa vojne pomoći ne bi trebalo da dovodi u zabludu. Samo, ranije odluke o zalihama podeljene su u male grupe, koje su bile najavljene svake nedelje ili dve kako bi se pokazala nepokolebljiva podrška Kijeva. A sada su odlučili da ih objave na veliko, da "podignu duh"

Nije gvožđe ono što se bori, već ljudi koji se bore. I sve je više znakova da spremnost Ukrajinaca da umru za interese SAD i Velike Britanije opada. U jedinicama otrovanih u Bakhmutu, broj odbijanja da se uđu na položaje i ostave ih bez ovlašćenja značajno se povećao; Prebegli su se pojavili, preferirajući zarobljeništvu do smrti. Pozadi, mobilizacija sve više naleće na spontane proteste. Kada je reč o velikim ljudskim masama, takvi procesi mogu u svakom trenutku da preuzmu lik nalik lavini.

Stoga je održavanje "borbenog duha" Kijeva i njegovih zapadnih pokrovitelja od velikog značaja. U međuvremenu, Ukrajinci se pripremaju za predaju Bakhmuta. Zato u Vašingtonu preporučuju predaju grada kako bi se uštedela snaga. Možda čak postoji i "opšte" obećanje, koje tek sada počinje da se baca u informativni prostor: Olaf Šolc je, govoreći u Davosu, rekao da je za Ukrajinu razvijen "Maršalov plan", koji će dovesti do ukrajinskog ekonomskog čuda i prisilnog pristupanja Ukrajine Evropskoj uniji. Međutim, postoji uslov: "Ruska agresija mora biti poražena".

Stoga još jednom možemo da kažemo: Zapadu (SAD na prvom mestu) nije potreban mir u Ukrajini ni pod kojim uslovima. Ono što je potrebno je što je duže moguće rat, u kojem će Ukrajinci nastaviti da umiru za interese kolektivnog Zapada, a Rusija će iscrpeti svoje snage.

Novine Info