SRBE HTELI DA PROGLASE ZA ALBANCE PRAVOSLAVCE: - Kako je fašistička indoktrinacija na KiM nastavljena u Titovoj SFRJ

SRBE HTELI DA PROGLASE ZA ALBANCE PRAVOSLAVCE:  - Kako je fašistička indoktrinacija na KiM nastavljena u Titovoj SFRJ
foto: Fejsbuk

Tragedija Srba na Kosovu i Metohiji je suštinska posledica odgajanja generacija Albanaca na rasističkim i Srba na autošovinističkim mitovima koji su u škole Kosova i Metohije doneli učitelji fašističke "velike Albanije" u Drugom svetskom ratu. Iste ideje su isti ljudi, na čelu sa bivšim velikoalbanskim učiteljem Fadiljem Hodžom, pod Brozovim pokroviteljstvom širili u Jugoslaviji, otkriva za "Novosti" istoričar dr Igor Vukadinović u neobjavljenoj arhivskoj građi iz Albanije, Jugoslavije i Srbije.

Mit o Dardaniji, albanskoj državi od Skoplja do Niša, danas je deo obaveznog školskog programa u NATO marioneti "državi Kosovo" što ukazuje na opasne planove za budućnost.

Teroristička OVK se slavi u prtištinskim školama foto: Fejsbuk

Arhive iz 1967. otkrivaju kako su Šiptari, što je izvorno ime naroda, nazvani Albancima, a to je termin koji je u široku upotrebu uvela fašistička Italija.

- Fašistički režim Kraljevine Albanije tretirao je obrazovanje kao jedan od ključnih elemenata svoje politike na KiM. Stotine prosvetnih radnika iz "stare Albanije" upućeno je na ovaj prostor sa ciljem učvršćivanja velikoalbanske nacionalne svesti. Sa tim zadatkom 1941. u Đakovicu dolaze učitelji Fadilj Hodža i Džavid Nimani, budući visoki jugoslovenski komunistički rukovodici i bliski Brozovi saradnici. Srpska deca na KiM su tada u dokumentima označavana kao "pravoslavna deca", a vlasti su nameravale da Srbe sa okupiranih područja prevedu u "Albance pravoslavne veroispovesti". Komunistička partija Jugoslavije je 1944. posle ukidanja režima "velike Albanije" odlučila da zadrži učitelje iz njenog obrazovnog sistema na KiM, a od 1945. je dovedeno iz Albanije još nekoliko stotina učitelja iz fašističkog aparata. Oni su kreirali prosvetnu i kulturnu politiku na KiM u narednim decenijama - navodi dr Vukadinović.

Sradnici na albanizaciji KiM, bivši fašistički učitelj Fadilj Hodža i Josip Broz foto: Fejsbuk

- Fadilj Hodža, koji je postao najuticajniji albanski komunista u Jugoslaviji insistirao je da Albanci iz Jugoslavije i Albanije čine "jedinstvenu naciju" i da je potrebno uskladiti termine "Šiptar", kao naziv za pripadnika naroda i "Albanija" kao naziv za državu. Zahtevao je da se narod koji živi u Jugoslaviji naziva "Albanci" i najavio da će se u štampi i knjigama, umesto dotadašnjeg gegskog dijalekta, kojim su govorili na KiM početi korišćenje jezika zasnovanog na dijalektu Toska iz Južne Albanije - otkriva dr Vukadinović.

Škola fašističke Velike Albanije u Suvoj reci 1942. foto: Fejsbuk

Da su velikoalbanske dogme ugrađene u prištinski školski sistem svedoči knjiga Škeljzena Gašija "Istorija Kosova u školskim udžbenicima istorije Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije".

- U nastavnim udžbenicima Kosova i Albanije se neosporno Albancima priznaje poreklo od Ilira. Udžbenici istorije na Kosovu navode da su Pelazgi bili najstarije stanovništvo Balkana, a Iliri njihovi potomci. Oni se predstavljaju kao nesporni preci Albanaca i domaće stanovništvo na prostoru Balkana, koji su nastanjivali gotovo celu teritoriju bivše Jugoslavije... Za razliku od Slovena, odnosno Srba, koji su došli u ove krajeve mnogo kasnije - navodi Gaši.

Albanizacija dece u školi u Novom Pazaru 1941. godine foto: Fejsbuk

Prištinski udžbenici tvrde da su i antičke Helene civilizovali Iliri, odnosno - Albanci: "Grčki kolonisti koji su se smestili u ilirske krajeve zatekli su naprednu kulturu sa kojom se nisu ranije sretali i naučili su mnoge stvari od Ilira. Na ilirskom jeziku je bilo mnogo knjiga, ali nisu sačuvane zbog ratova i uništavanja". Gaši navodi da autori ovih teza nemaju nijedan materijalni dokaz koji bi ih potvrdio.

U prištinskim udžbenicima se negiraju helenizacija i romanizacija Ilira, a istovremeno se tvrdi da Aleksandar Makedonski, rimski imperatori Konstantin Veliki i Justinijan imaju ilirsko poreklo. Velikoalbanska istoriografija navodi da u srednjem veku na Balkan stižu arhineprijatelji Ilira: "Slovenska plemena naseljavaju Balkan od 550. do 700. godine i formiraju državu na teritoriji današnje Bugarske, a zatim na teritoriji naših predaka, do obale Jadrana i Jonskog mora naseljavaju se Srbi, Hrvati i Sloveni. U krajevima gde se danas nalazi Slovenija, Hrvatska, Bosna i Srbija "arbanaško-albansko" stanovništvo polako iščezava pred slovenskim stanovništvom. Samo u krajevima današnje Albanije, Kosova i nekih krajeva u Makedoniji, Crnoj Gori i Grčkoj drevni albanski narod nije nestao i sačuvao je jezik, običaje i drevnu kulturu".

Mit o Ilirima kao precima Albanaca enormno je povećao velikoalbanske ambicije na Balkanu foto: Fejsbuk

Prištinski udžbenici za osnovce i srednjoškolce ne pominju srednjovekovnu Srbiju ili kratko tvrde da su predeli "nastanjeni Albancima zauzeti, između ostalog, i od strane srpske države".

- Udžbenici na Kosovu se usredsređuju samo na srpsku vladavinu pod kraljem Stefanom Dušanom... Kralj Dušan je zauzeo celu Albaniju i najveći deo Balkana... Na zauzetim zemljama uspostavio je svoju administraciju i podigao srpsku crkvu na nivo patrijaršije, čiji je centar bio u Peći. Srpski osvajači su tlačili i sprovodili oštru ekonomsku, društvenu i versku diskriminaciju Albanaca, ali uprkos tim teškoćama Albanci su sačuvali svoje biće, čak su povremeno su dizali i ustanke... Albanski otpor je naišao na podršku i evropskih zemalja, čak su rimske pape reagovale ne samo protiv nasilnog konvertiranja katoličkih Albanaca u pravoslavne, već i protiv tlačenja - navodi Gaši.

Prema albanskim udžbenicima ovo je "istorijska" Šćiperija, kako sami Albanci izvorno nazivaju Albaniju foto: Fejsbuk

Prištinski đaci uče da su se Albanci borili protiv okupatora Osmanlija "koji im nisu dozvoljavali otvaranje škola i obrazovanje na svom jeziku", ali navode da su prave nevolje došle tek sa oslobođenjem od Turaka.

- Srpska vojska je okupirala Kosovo oktobra 1912. i krenula na ostale delove severne i srednje Albanije. Okupacija od strane vojski susednih država bila je praćena terorističkim i krvničkim postupcima protiv albanskog stanovništva... Grčka, Srbija i Crna Gora su ušle na albansku teritoriju. Evropske države su na Ambasadorskoj konferenciji u Londonu 1912-1913. donele odluku o rasparčavanju albanskih teritorija, dajući mnoge albanske krajeve susednim državama, gde su uključene i Kosovo i Čamerija (u Grčkoj) - navodi Gaši.

Karta Velike Albanije na srcu pripadnika albanskih tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga foto: mreža Iks

Zbog toga su, logično, Albanci 1941. raširenih ruku okupatore koji su im omogućili da stvore neistorijsku državu Veliku Albaniju i izvedu "pravedno" etničko čišćenje i asimilaciju Srba na KiM, čiju reprizu gledamo od NATO agresije 1999. do danas.

- Udžbenici na Kosovu, u Albaniji i Makedoniji tvrde da su se Albanci protivili fašističkoj okupaciji na Kosovu, iako su je u početku dočekali kao oslobađanje i spas od srpskog ropstva, i dodaju da je ujedinjenje najvećeg dela Kosova sa Albanijom, bez obzira na to što je to ostvareno od strane italijanskih osvajača, imao pozitivan uticaj među Albancima - navodi Gaši.

Samozvana država Kosovo tako uči svoju decu, ali pošto je reč o marionetskoj tvorevini pitanje je ko, zaista, stoji iza programiranja budućnosti u kojoj će se Albanci, uvereni da su balkanski starosedeoci Iliri, možda pozvati na "istorijska prava" i nastaviti agresivno širenje? Kome, zaista, odgovara genocidno učenje da su Srbi na KiM u stvari pravoslavni Albanci i da je srpska baština na KiM albanska. Da je mračna budućnost počela, ukazuje prištinska politika asimilacije srpskih spomenika i sistematskog uništavanja grobalja, kamenih matičnih knjiga srpskog naroda.

Sistematski se uništavaju srpska groblja na KiM Foto: D. Zečević

ISTORIJA OKRENUTA NAOPAČKE

JEDAN od kosovskih udžbenika sadrži i posebnu nastavnu jedinicu pod naslovom "Moja domovina u davnini - Dardanija", koja ima za cilj da izdvoji identitet Kosova i u antičko doba. Dardanija, navodi se, prostirala se na današnjoj teritoriji Kosova i okolnih krajeva, uključujući i gradove Niš i Skoplje. Dardanija se predstavlja kao jedna od najsnažnijih država u to vreme, ne samo među ilirskim kraljevstvima, već i šire, navodi Gaši.

Boris Subašić