ŠTA ĆE UKRAJINI „LEOPARDI“? Bivši američki general otkrio - nezaustavljivom silom će udariti na dva cilja

UKRAJINSKE trupe mogu iskoristiti tenkove Leopard koje je obezbedio Zapad za ofanzivu u jugoistočnom pravcu, ka Mariupolju i Melitopolju, rekao je bivši komandant američkih kopnenih snaga u Evropi general-potpukovnik Ben Hodžis za „Politiko“.

ŠTA ĆE UKRAJINI „LEOPARDI“? Bivši američki general otkrio - nezaustavljivom silom će udariti na dva cilja
Foto: usar.army.mil/Jutjub/Military TV/Google maps

Američki portal napominje da će, prema Hodžisu, Kijev ciljati jugoistok, odnosno Mariupolj i Melitopolj, kako bi "presekao kopneni most Rusije sa Krimom".

- Ukrajinci će nastojati da udare na kopneni koridor nezaustavljivom snagom - rekao je Hodžis.

Ranije su mediji preneli da su SAD savetovale Ukrajini da povuče snage iz Bahmuta u Donjeckoj oblasti kako bi počele pripreme za ofanzivu na jugu zemlje.

Nemačka vlada je ranije saopštila da je donela odluku da u Ukrajinu prebaci nemačke tenkove "leopard 2", navodno radi formiranja dva tenkovska bataljona.

U prvoj fazi iz zaliha Bundesvera biće poslato 14 "leopard 2" tenkova, tip A6.

Ranije je rukovodstvo Poljske saopštilo da je spremno da u okviru međunarodne koalicije prebaci Ukrajini do 14 tenkova "leopard 2". Pre toga, zemlja je u Ukrajinu već prebacila oko 250 tenkova T-72.

Američki predsednik Džo Bajden je takođe najavio da će njegova administracija Ukrajini obezbediti 31 tenk "M1 Abrams" američke proizvodnje.